Nordea sælger polske aktiviteter for fem milliarder

Polske aktiviteter frasælges i Nordea. Køber er den polske bank PKO Polski for 5,2 milliarder kroner.

Nordea sælger polske aktiviteter for fem milliarder

Nordea sælger sine polske bank-, livsforsikrings- og finansieringsaktiviteter til PKO Bank Polski.

Prisen er 694 millioner euro svarende til omkring 5,2 milliarder kroner. Det oplyser Nordea.

- Vi har i de seneste 10 år opbygget en stærk forretning i Polen. Salget er en rationel strukturel ændring for alle involverede parter, siger Nordeas koncernchef, Christian Clausen, om slaget i en pressemeddelelse.

- Det vil bidrage positivt til Nordeas langsigtede finansielle mål, og det fortsatte arbejde med at udvikle vores forretning og serviceydelser. Samtidig bliver vores kunder og medarbejdere i Polen en del af en førende polsk bank, siger han.

Den polske forretning har i en periode ikke levet op til Nordeas krav om afkast.

De polske aktiviteter gav i første kvartal af 2013 et overskud på til 20 millioner euro mod et overskud på 30 millioner euro i fjerde kvartal af 2012.

Christian Clausen sagde i forbindelse med regnskabet, at de "arbejdede på at forbedre."

Forklaringen fra Nordea lyder, at de polske banker i de senere år er blevet pålagt øgede krav i forhold til virksomhedsledelse og drift.

Herunder et krav om at børsnotere mindst 25 procent af bankens aktier på børsen i Warszawa, hvor det frie omløb af aktier i Nordea Bank Polska i dag er 0,8 procent.

Disse krav gør det stadig vanskeligere at opretholde Nordeas fælles driftsmodel, som anvendes på tværs af alle andre markeder.

Samtidig vil det kræve store investeringer at opnå den størrelse, der er nødvendig som følge af konsolideringen af det polske bankmarked.

Desuden er efterspørgslen efter udlån i Polen ramt af mindre låneappetit blandt de polske virksomheder og af myndighedernes bestræbelser på at begrænse bolig- og forbrugslån, skriver banken.

- Salget er i overensstemmelse med implementeringen af planen om at levere stærk lønsomhed inden for alle områder, enheder og segmenter i banken, siger Christian Clausen.

Transaktionen forventes gennemført i løbet af 2013 og skal godkendes af myndighederne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst