Nordisk film taber sag om ophavsret

Nordisk Film havde ikke rettighederne til sælge "Bakken"-film. De skal nu betale 100.000 kroner i erstatning.

Nordisk film taber sag om ophavsret

Filmfotografen af filmen "Bakken" fra 1966, Frank Paulsen, kan nu stikke 100.000 kroner ned i lommen.

Retten på Frederiksberg har givet Frank Paulsen medhold i, at Nordisk Film ulovligt har bearbejdet og solgt hans film "Bakken" i dvd-serien "Danskernes egen historie".

Dvd-serien blev udgivet af medieselskabet Substanz i 2009.

Medieselskabet, der i dag indgår i Nordisk Film-gruppen, havde i 2006 købt filmen for 14.400 kroner af Dansk Folkemindesamling, som hører under Det Kongelige Bibliotek.

Beløbet faldt Frank Poulsen for brystet, og han sagsøgte oprindeligt Nordisk Film for 250.000 kroner.

Men ifølge kendelsen fra Retten på Frederiksberg var beløbet dog for stort.

Dels fordi Frank Paulsen "ikke siden 1966, hvor den blev produceret, har haft noget indtjening på filmen". Og dels fordi filmfotografen "ikke har sandsynliggjort, at filmen i sig selv havde et stort salgspotentiale".

Dog lægger kendelsen vægt på at, at udgivelse af "Bakken" har "været krænkende for Frank Paulsens kunstneriske anseelse og egenart".

Tilbage i 2009 begyndte Frank Paulsen at barsle med ideen om at genudgive filmen og dermed forsøge at tjene den investering på over 800.000 kroer, filmen repræsenterede, ind igen.

Men da han kort tid efter blev bekendt med, at Nordisk Film havde videresolgt den, opgav han altså idéen og dermed muligheden for at tjene penge på filmen.

Nordisk Film har tidligere erkendt, at Substanz i sin tid ikke fik clearet rettighederne til "Bakken" godt nok, og dermed forbrød sig mod ophavsretten.

Foruden erstatningen på 100.000 kroner skal Nordisk Film "straks tilbagekalde dvd'en "Danskerne egen historie - Oplevelser langs Strandvejen", står der i kendelsen.

Inden 14 dage skal Nordisk Film betale erstatningen til Frank Paulsen. Ligesom de skal betale sagens omkostninger på 32.700 kroner til filmfotografen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.