Nordisk julemad på skoleskemaet

Lærerudveksling af hjemkundskabslærere fra tre nordiske lande

HJØRRING:Der blev serveret "pinnekjøtt med kålrotstappe og kokte poteter" i hjemkundskabslokalet på Hjørring Seminarium i går. Det er sammen med "krumkaker med moltekrem" en norsk julespecialitet, og det blev serveret af Sigrunn Hernes, Ingebjørg Aarek og Anne S. Ask fra Høgskolan i Agder. Måltidet var del af et projekt, kaldet Til bords i Norden. Det blev startet som et Nordplusnetværk i 2002 som et samarbejde mellem hjemkundskabslærere på seminarierne i Kristianssand, Hjørring og Vasa i Finland. De ville lære hinandens sprog og kultur at kende samtidigt med, at man gerne ville samarbejde over landegrænserne om hjemkundskabsundervisningen. Endvidere ville man gerne oplyse hinanden om forskellige madkulturer i landene. I foråret mødtes man i Skallerup Klit til en konference, og i denne uge har fire lærere fra Norge og Finland været på besøg her i Hjørring, hvor julens madtraditioner har været emnet. I går var der fokus på de norske traditioner, og i dag serveres der finsk julemad af Gun Aabacka. Under besøget har de nordiske gæster besøgt Vendsyssel Historiske Museum, hvor de sammen med en 3. klasse oplevede jul i gamle dage. Der har også været en tur til Århus samt visit hos Rævhede Naturprodukter, Ryå Mejeri og på Børglum Kloster og Børglum gamle Mejeri. Det er hjemkundskabslærer på Hjørring Seminarium, Gitte Windstrup Holst, der har arrangeret besøget.