Nordiske lande indgår radarsamarbejde for at overvåge bedre

Fire nordiske lande indgår et samarbejde om at dele radarbilleder, så overvågning af Østersøen styrkes.

LKLAPM20171106160250H252 Foto: /ritzau/AP/Martti Kainulainen

LKLAPM20171106160250H252 Foto: /ritzau/AP/Martti Kainulainen

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mødes mandag og tirsdag med sine nordiske og baltiske kolleger i Helsinki i Finland.

Der blev taget endnu et skridt i udvidelsen af det nordiske samarbejde, da ministrene mandag underskrev en aftale om et nordisk radarprojekt.

Aftalen betyder, at fire nordiske lande kan få et endnu bedre overblik over Østersøområdet.

- Norden og Baltikum skal stå skulder ved skulder, så vi får styrket sikkerheden og stabiliteten i Østersøområdet.

- Vi udveksler radarbilleder med hinanden, så vi får et bedre overblik over, hvad der sker i luften over det nordiske område, siger ministeren.

Udvekslingen sker mellem Danmark og Norge, som er Nato-medlemmer, samt Sverige og Finland. Det ventes at være på plads inden for et års tid.

Sikkerhedssituationen i Østersøregionen og øget fokus på afskrækkelse er også på dagsordenen under de møder, som ministeren holder i forskellige regi.

- Spændingen er steget noget i vores del af verden, og derfor er det vigtigt med den bedst mulige information.

- Det er åbenbart, set fra et dansk synspunkt, at Rusland er meget aggressiv, efter at det har annekteret Krim og startet krigen i det østlige Ukraine, siger ministeren.

På Northern Group-mødet tirsdag deltager også den amerikanske forsvarsminister, James Mattis.

Ifølge Hjort skyldes det, at USA støtter udvidelsen af det nordiske og baltiske samarbejde, som også handler om fælles indkøb, der giver bedre priser på materiel.

Den amerikanske rigsrevision har advaret om en markant stigning i omkostningerne for F-35-kampfly, som også er det, Danmark har valgt.

På blot fire år er omkostninger til vedligehold af F-35-flyet i USA steget med næsten en fjerdedel, konkluderer rigsrevisionen. Dermed kan den samlede regning for Danmarks 27 fly blive markant højere.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vil ikke tage det op over for den amerikanske minister. Det bliver slet ikke et emne.

- Det kan jeg ikke forestille mig, at det bliver.

- Vi forbereder et aktstykke til Finansudvalget, og det oversender vi til Folketinget i slutningen af måneden, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han undlader at svare på, om det ville være relevant at spørge sin amerikanske kollega om fordyrelsen, og om det vil påvirke de danske fly.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.