Udland

Norditaliens skælv er sjældne i regionen

Bølgen af jordskælv, der har ramt regionen Emilia Romagna, er atypiske og øger ikke risikoen for flere skælv.

Norditaliens skælv er sjældne i regionen

Den norditalienske region Emilia Romagna har inden for kort tid været ramt af hele tre jordskælv, der har kostet 23 personer livet.

Men det betyder ifølge seismolog Peter Voss ikke, at regionen skal frygte endnu flere rystelser og sammenfaldne bygninger.

- Generelt har Italien mange jordskælv, fordi landet ligger tæt på pladegrænsen mellem Europa og Afrika. Pladerne bevæger sig mod hinanden, og fordi Afrika gennem mange millioner år har bevæget sig mod Europa, opstår der i grænseområderne spændinger, der udløses af jordskælv, siger han.

- Det er bare ikke typisk, at det er i denne region. Det er flere hundrede år siden, det sidst er sket. Derfor kommer det også bag på lokalbefolkningen, uddyber Voss.

Men har man planlagt sommerferie med sin familie i det norditalienske, ser han ingen grund til at lave planerne om.

- Risikoen for jordskælv er den samme som før. Der er ingen viden, der siger, at der på grund af en eller anden bevægelse kommer tre skælv i træk. Det kunne ligeså godt have været ét skælv. Det er naturens luner, siger Voss.

- Så på det grundlag er der igen grund til at ændre ferieplaner. Det kan ske i morgen, og det kan ske et helt andet sted i Europa, siger han.

Ifølge Peter Voss er risikoen for jordskælv i Norditalien lav sammenlignet med andre lande i middelhavsregionen. Den er derimod lidt højere sammenlignet med det øvrige Nordeuropa og Danmark.

/ritzau/