Nordjylland

Nordjyder de mest lovlydige cyklister

På landsplan bryder 70 procent af cyklisterne færdselsreglerne - i Nordjylland finder er det blot 58 procent, der bryder loven på cyklen, viser ny undersøgelse

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:Cyklister bliver sjældent opfattet som de mest lovlydige trafikanter i Danmark. Det kan skyldes, at mange cyklister ikke altid følger færdselsreglerne. På landsplan bryder 70 procent af cyklisterne nemlig loven i trafikken. I Nordjylland er dette tal blot 58 procent, og i Hovedstaden hvor det står værst til, er det hele 80 procent, der bryder færdselsloven på cyklen. Det viser en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Blandt de mest hyppige lovovertrædelser er kørsel på fortovet og i fodgængerfeltet samt at dreje til højre for rødt. Men mange kører også over for gult, selv om de kan nå at stoppe.

De hyppigste forseelser

I undersøgelsen blev de danske cykelejere spurgt, hvilke færdselsregler de kunne finde på at bryde. Og der er altså stor forskel på, hvilke regler, cyklisterne mener, er okay at bryde:• Køre på fortovet: 46 pct.
• Dreje til højre for rødt: 44 pct.
• Køre i fodgængerfeltet: 29 pct.
• Køre over for gult, selvom du kan nå at stoppe: 23 pct.
• Køre mod færdselsretningen: 20 pct.
• Køre over for rødt, når der ikke er anden trafik: 20 pct.
• Køre over for rødt: 6 pct.
• Ingen af ovenstående: 27 pct.
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup* for Gjensidige Forsikring i juni 2016 blandt 1672 repræsentativt udvalgte danskere. Spørgsmålet er udelukkende stillet til de, der angiver, at de cykler.

- Det er problematisk, at så mange cyklister ikke overholder færdselsloven. Selvom mange måske ikke anser det som et stort problem, at de lige kører på fortovet eller tager den over for gult, så kan det skabe farlige situationer i trafikken. Reglerne er nemlig til for, at alle trafikanter bliver tilgodeset, og at man ved, hvordan de øvrige i trafikken agerer ved eksempelvis et lyskryds. Det er udgangspunktet for, at vi kan have en sikker trafik, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Mod egne interesser

Når cyklisterne overtræder loven for at komme hurtigere frem, sætter de dog især sig selv i fare. Derfor er det i deres egen interesse at overholde færdselsloven.

Når trafikanter gør noget uventet, stiger risikoen for sammenstød mellem de forskellige trafikanter, og dermed kan der opstå farlige situationer. Kim Rud-Petersen påpeger, at cyklisterne selv, er dem der er i størst fare, når de ikke overholder færdselsreglerne.

- Cyklisten er en blød trafikant sammenlignet med køretøjerne. Derfor er det faktisk cyklisterne selv, som løber den største risiko, når de ikke overholder færdselsloven, siger Kim Rud-Petersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.