Nordjyder er klimasyndere og klimadukse

Nordjyder er helt i bund når det gælder miljøvenlig transport, men topper på andre felter

Nordjyderne er helt i bund når det gælder om at vælge miljøvenlige transportformer. Foto: Hans Ravn

Nordjyderne er helt i bund når det gælder om at vælge miljøvenlige transportformer. Foto: Hans Ravn

NORDJYLLAND:Nordjyderne er markant dårligere end danskerne som helhed hvad angår brug af energivenlige transportformer som f.eks cykel, bus eller tog. Til gengæld ligger borgerne i region Nordjylland i top, når det gælder om at købe energirigtige køleskabe og elektronik.

I forbindelse med kampagnen Ny Energi har Energistyrelsen kortlagt danskernes holdning og adfærd, indenfor klima og energiomstilling. Der er store regionale forskelle, som formentlig delvist kan tilskrives de større afstande der tilbagelægges i bl.a. Nordjylland og begrænsede muligheder for at vælge kollektiv trafik.

Kun 28,8 procent af nordjyderne tager cyklen, benytter offentlig transport eller kører elbil, lejebil eller delebil. Landsgennemsnittet er 44,7 procent og Region Hovedstaden topper ikke overraskende med 58,8 procent af indbyggerne, der benytter miljøvenlige transportformer.

Til gengæld er nordjyder foran med energibesparende løsninger, når de anskaffer hvidevarer og elektronik. 78 procent af nordjyderne har købt køleskabe frysere og elektronik med lavt energiforbrug, hvor landsgennemsnittet er 73 procent.

Målet med Energistyrelsens kampagne er, at øge danskernes forståelse for hvordan hver enkelt borger kan bidrage til at mindske energiforbruget. Det politiske mål er at at Danmark skal være uafhængig af kul, olie og gas i 2050.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.