Nordjylland får kun krummerne

Topskattelettelse forgylder borgere nord for København

Arkivfoto
Nordjylland 1. juli 2016 06:34 - Opdateret 1. juli 2016 10:26

NORDJYLLAND: Borgerne nord for København bliver forgyldt, mens nordjyder og andre i provinsen kun får krummer ud af en lettelse i topskatten, som kan blive efterårets store politiske opgør.

Det er den socialdemokratiske udlægning af en ny udregning fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), skriver Nordjyske Stiftstidende.

I et ministersvar til Magnus Heunicke (S) fremgår det, at en borger i Gentofte i snit vil få 28 gange så meget ud af det som en borger på Mors, hvis topskatten lettes med fem procentpoint.

- En kæmpe geografisk skævhed, siger Heunicke til avisen.

200 kroner til Morsø-borgeren

Gentofte-borgeren får i snit 5.580 årlige kroner ud af lettelsen, som samlet ville lette borgerne for 420 millioner kroner i skat.

Morsø-borgeren ville få 200 kroner ud af lettelsen, stadig i gennemsnit, da det selv sagt kun er topskatteydere, som ville få lettelsen. Samlet ville Morsø aflevere fire millioner kroner mindre.

Fra regeringspartiet Venstre siger skatteordfører Louise Schack Elholm, at det er misvisende kun at se på topskattelettelse. For regeringen har først og fremmest fokus på at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster. De fem procent på sidst tjente krone er kun en ”ambition”, påpeger hun over for Nordjyske Stiftstidende.

Liberal Alliance kræver fem procentpoint i lettelse. Skatteordfører, Joachim B. Olsen, hæfter sig ved, at borgerne ifølge ministersvaret vil arbejde mere, når skatten er lavere. Derfor vil staten netto ”kun” miste cirka halvdelen af de brutto fem milliarder kroner, som lettelsen koster.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...