Nordjylland i front med grøn vækst

Omsætning af grønne varer og tjenester steget med 18 procent på tre år

Miljø skaber både omsætning og job. Her brændselscelle-producenten Serenergy i Aalborg, hvor væksten i antallet af job har været meget høj de seneste år. Arkivfoto

Miljø skaber både omsætning og job. Her brændselscelle-producenten Serenergy i Aalborg, hvor væksten i antallet af job har været meget høj de seneste år. Arkivfoto

NORDJYLLAND:At arbejde for et bedre miljø er noget, der er både salg og job i.

Det viser en ny analyse af den grønne økonomi i Nordjylland, som BusinessAalborg har lavet.

Analysen dækker perioden 2012-2015. På de tre år er den grønne omsætning hos nordjyske virksomheder steget med 3,3 milliarder kroner, svarende til en stigning på 18 procent. Samtidig er antallet af grønne job steget med 8 procent til i alt 7600 job.

Stigningen i omsætningen er langt større i Nordjylland end i det øvrige land, hvor den er på 13 procent. Kun i hovedstaden er den grønne sektor vokset hurtigere end i Nordjylland.

Alt i alt producerede danske virksomheder grønne varer og tjenester for 192 milliarder kroner i 2015, hvoraf de nordjyske virksomheder tegnede sig for godt 21 milliarder kroner.

Når væksten i Nordjylland ligger højere end i det øvrige land, skyldes det i høj grad Aalborg Universitet, ifølge Preben Birr-Pedersen, leder af den nordjyske energiklynge House of Energy, der tæller 400 medlemmer.

- Jeg er overbevist om, at AAU spiller en afgørende rolle. Universitetets forskning kommer ud i virkeligheden og skaber konkurrencemæssige fordele for virksomhederne, siger Preben Birr-Pedersen.

Når det gælder antallet af job, ligger væksten i Nordjylland under landsgennemsnittet. Godt halvdelen af de nordjyske grønne job er i industrien. Bygge og anlæg er dog den branche, hvor jobvæksten har været størst.

Nordjyske virksomheder får fra næste år i øvrigt endnu en mulighed for at få gang i den grønne vækst - nemlig tilskud fra EU’s regionalfond til at udarbejde en grøn forretningsplan.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.