Alt for stive regler for havn

Vi hører hele tiden ”det skal være havnerelateret”. Hvad betyder det?

Er det et cementeret begreb, som ingen i realiteten ved, hvad betyder. Er det et begreb, der ikke forandrer sig og følger med tiden?

En del af debatten om Hanstholm Havn omfatter bygningerne, primært de gamle håndværk/servicebygninger, som tiden er løbet fra, enten fordi det område, de dækkede, er væk, eller de er blevet for små og utidssvarende.

Der var for 20-25 år siden tre  rense og malerfirmaer. Nu er der to, som overlever, fordi de er slået sammen med andre typer håndværk, men i andre bygninger var der tre skibstømrere, nu er der ingen.

Der var to skibsprovianteringer, nu er der en, der overlever, fordi den er slået sammen med købmanden, men på en anden adresse. Så var der to vodbindere, nu er stadig to men på andre adresser, da de oprindelige bygninger er alt for små til nutidens grej.

Der var tre el/elektronikfirmaer, nu er der to, ganske vist stadig i de gamle adresser, én sejlmager, som er lukket, og brovægten med vejehus er lukket.

Nogle af disse overskydende bygninger bruges til lagre eller redskabsskur uden brug af kontorer og velfærdsrum, så vinduer står gabende tomme!

Nogle har købt disse bygninger i den tro, at de kunne gensælges.

Et par stykker har været til salg i tre-fire år efterhånden uden salg, og med den håbløse tolkning af ”havne relateret” kommer det til at tage meget lang tid, før det sker.

Inden for fiskeforarbejdning er der nu en meget meget stor bygningsmasse til salg. Én virksomhed, en lille en, har været til salg længe. Hvis disse bygninger skal ud i seriøs brug, kan havnen ikke nøjes med at give en dispensation. Der må permanent åbnes for anden brug, end der nu tillades.

Jeg hører, at isudleveringen stopper pr. 1. januar 2024, og frysehuset over for ”Medvind” kommer til salg snart. Hvad den gamle bygningsmasse kan bruges til bliver spændende.

Af og til lukker en af de små fiskeeksportører, uden at der kommer en ny. Vi ser efterhånden disse både store og små samles i en stor norsk koncern.

Fiskeeksport fra Hanstholm er i disse år under dramatisk forandring. Næsten alle eksportører, der omsætter fisk af betydning, er nu samlet i denne ene norskejede koncern, og det ser ud til at blive endnu mere.

Jeg vil ønske til lykke med opgaven. Det bliver uden tvivl svært, især med det totalt stive syn på, hvad der skal til for at få tingene til at udvikle sig. 

Jo længere tid der går, des sværere bliver det.

At havnen er i den situation, den er i, skyldes udelukkende ejerskabets uvilje til at støtte en nødvendig forandring og udvikling, bl.a. økonomisk.

Vi har jo hørt flere gange, at når havneledelsen har henvendt sig ved administrationen i Thisted, var det panden mod en mur.

Så en udvikling har simpelthen ikke været muligt.

Hvad betyder ”havnerelateret”. Riv nu det papir, det står på, i stykker, løft blikket og lad os komme af sted!

Se på mulighederne med øjne, der siger ja, i stedet for med øjne, der siger nej.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.