Da Nordjylland lukkede: Så mange biler forsvandt fra vejene

Der er blevet væsentligt mere plads på de nordjyske veje efter nedlukningen

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:Torsdag aften i sidste uge lukkede statsminister Mette Frederiksen (S) store dele af Nordjylland og opfordrede borgerne i syv kommuner til at blive inden for kommunegrænserne.

Og noget tyder på, at der blev hørt efter.

Der er i hvert fald blevet mere plads på vejene i de berørte kommuner. For allerede fredag styrtdykkede trafikken i kommunerne i Vendsyssel, i Thisted og i Vesthimmerland.

Det viser tal fra Vejdirektoratet, der har målt antallet af biler på de store hovedveje og motorvejen i de berørte kommuner efter nedlukningen.

Tallene viser, at der er sket et fald i trafikken på mellem 22 og 39 procent samlet set. Men hvis vi kun kigger på personbiler - og altså ikke regner godstransporten med, som heller ikke er opfordret til at blive inden for kommunegrænserne - så er faldet endnu større.

Fredag faldt trafikken af personbiler med 24 procent, og det tal steg til omkring 40 procent i weekenden, mens mandag viste et fald på 33 procent.

Udviklingen i trafikken i de syv kommuner


Grafik: Udviklingen i trafikken i de syv kommuner
Kilde: Vejdirektoratet. Grafik: Jette Klokkerholm

- Det er en stor nedgang i trafiktallet, som vi kun har set en gang tidligere - nemlig i marts, fortæller projektleder Niels Erik Wegener Moltved fra Vejdirektoratet.

Han fortæller, at de største fald har været på motorvejsnettet nord for Limfjorden, hvor antallet af biler siden nedlukningen har været omkring halveret.

- Så noget tyder på, at folk følger regeringens opfordring med at blive hjemme, siger han.

Så mange biler er væk fra vejene

Vejdirektoratet har indtil videre kun opgjort trafiktallet til og med 9. november, hvor man har talt bilerne 12 steder i de syv berørte kommuner.

Men hvor mange personbiler er der så egentlig tale om?

Tallene fra Vejdirektoratet viser selvfølgelig ikke præcis, hvor mange biler der er blevet hjemme i indkørslen, men omfatter alene, hvor mange gange en bil er kørt forbi en måler. Det kan samme bil gøre flere gange på en dag - men tallet viser alligevel, hvor meget trafik der er på vejene.

Og på de 12 veje, hvor Vejdirektoratet har målt, kørte der 172.486 færre biler i perioden fra 6. november til 9. november sammenlignet med samme dage ugen før.

Det svarer til et gennemsnitligt fald på 34 procent.

Hvis vi alene ser på Hirtshalsmotorvejen, så forsvandt der hele 17.452 biler fra motorvejen. På strækningen hovedvejen tværs over Mors mellem Sallingsund og Vilsund kørte der i perioden 14.906 færre biler.

Og på hovedvej 11 mellem Aabybro og Fjerritslev faldt antallet af biler med 7.943.

Sådan har Vejdirektoratet målt

Vejdirektoratet har målt trafikken 12 steder i Vendsyssel, Thisted og Vesthimmerland.

Trafikken er blevet inddelt efter køretøjets størrelse - altså i personbiler, mindre lastbiler og lastbiler.

Udviklingen i trafikken er sammenlignet med uge 44 - altså ugen før nedlukningen

Politi: Folk har lyttet

Tallene fra Vejdirektoratets, stemmer også godt overens med det billede, Nordjyllands Politi har.

For helt generelt virker det til, at folk følger regeringens opfordring og bliver hjemme i det omfang, de kan, lyder det fra politiet.

- Vores patruljer og vagtchefer fortæller også, at der er en væsentlig nedgang i trafikken - især ned mod Limfjordstunnelen. I weekenden var der en halvering af trafikken igennem tunnelen, og det må jo betyde, at folk følger anbefalingerne, siger vicepolitiinspektør Henrik Skals.

Det man dog også kan læse i tallene er, at antallet af biler faldt klart mest i weekenden, mens nogle af bilerne fortsat var ude at køre både fredag og mandag.

Det hænger selvfølgelig sammen med, at der stadig en masse der skal på arbejde, selvom de bor i de lukkede kommuner.

Vejdirektoratet fortsætter med at følge trafikudviklingen i Nordjylland de kommende uger.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.