Coronavirus

Officielt: Danmark forlænger suspendering af AstraZeneca-vaccine

Foreløbig bliver ingen danskere vaccineret med AstraZeneca. Det sker efter mistanke om alvorlige bivirkninger

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

KØBENHAVN:Frem til minimum midten af april er der ingen danskere, der bliver vaccineret med coronavaccinen fra AstraZeneca.

Det slår Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, og Tanja Erichsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, fast på et pressemøde torsdag middag.

- Set fra et lægemiddelfagligt perspektiv, er den stadig sikker. Men det kan ikke udelukkes, at der er en sammenhæng med vaccinen og et sygdomsforløb, som vi kigger på. Jeg vil gerne understrege, at det er helt almindeligt, at der er bivirkninger ved alle lægemidler, siger Tanja Erichsen.

Tanja Erichsen siger også, at det skal undersøges, om der er særlige målgrupper, som ikke skal have vaccinen, fordi netop de responderer dårligt og får særlige bivirkninger af AstraZeneca-vaccinen.

På pressemødet, som Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstydelsen sammen afholdte, kom det frem, at suspenderingen fortsætter, indtil der er yderligere bevis for, at vaccinen ikke er skyld i blodpropper.

- På nuværende tidspunkt mener vi, at vores grundlag for at træffe en endelig beslutning om den videre brug af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca er for usikkert. Der er sat mange undersøgelser i gang, men vi har endnu ingen konklusioner. Derfor har vi besluttet at forlænge pausen, siger direktør Søren Brostrøm.

Mere end 30 patienter på verdensplan har fået blodpropper efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen, men det kan endnu ikke slås fast, om vaccinen er direkte skyld i blodpropperne.

To danske patienter har efter vaccination fået en blodprop og er efterfølgende døde.

Hvad gør man, hvis man ikke vil have AstraZeneca-vaccinen?

Hvis Danmark genindfører brugen af vaccinen fra AstraZeneca, er der allerede nu heftig debat på sociale medier med folk, der ikke ønsker at få den.

Netop det spørgsmål blev stillet på dagens pressemøde til Søren Brostrøm ud fra teorien om, at man kan udsætte sin vaccination, indtil man får tilbudt den vaccine, som man gerne vil have.

- Ja, men det håber jeg ikke, at folk gør, svarer han under pressebriefingen om AstraZeneca-vaccinen.

For en uge siden slog Lægemiddelstyrelsen fast, at det fortsat var sikkert at bruge vaccinen, men alligevel udsættes brugen af

De danske myndigheder tog for to uger siden konsekvensen af blodpropperne, at de suspenderede brugen af AstraZeneca i Danmark.

Før suspenderingen var end 149.832 danskere blevet vaccineret med den, viser tal fra SSI.

Både Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, mener fortsat, at vaccinen skal bruges.

En række lande har besluttet at genoptage brugen af vaccinen efter at have sat den på pause - blandt andet Italien, Frankrig, Tyskland og Finland.

Blandt andet Sverige og Norge har ud over Danmark fortsat suspenderet brugen af vaccinen.

AstraZeneca-stop kan skubbe vaccinekalender to uger

Hvis AstraZeneca tages helt ud af udrulningen, vil vaccinationskalenderen vil blive påvirket.

Det siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, på pressemødet.

- Hvis vi tager AstraZeneca helt ud af programmet, så vil milepælen, hvor alle over 65 er færdigvaccineret, blive skubbet med cirka to uger, siger han.

Ifølge den nuværende vaccinationskalender vil alle borgere over 65 år være færdigvaccinerede inden den 16. maj.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.