De unge er imod motorvej

Af og til mødes nogle af os, der arbejder for en mere grøn udvikling i Aalborg, og som ønsker planerne om en motorvej via Egholm stoppet.

På disse møder tager vi altid en runde, hvor vi taler om, hvad der er sket, og hvad der skal ske. 

Det gjorde vi også 15.8., hvor vi var ca. 30 fremmødte. Alle var vist alle over 40 år, nogle endda over 70 år. I dette sammenrend af ”modne” personer glemte vi i første runde fuldstændig at nævne Egholm Festivalen, som skulle afholdes blot fire dage senere. Pinligt!

Men årsagen var jo nok, at Egholm Festivalen arrangeres af unge. Gruppen bag satte lidt plakater op i juni og har haft omtale på sociale medier. Ellers havde jeg ikke fornemmet, at der var varmet op til det store arrangement. Presseomtalen var minimal. Jeg frygtede faktisk, at der ikke ville komme så mange - også fordi der var udsigt til regn og torden.

Min frygt blev i den grad gjort til skamme. Dagen før blev festivalen udsolgt! Selv nåede jeg lige præcis at få billet. Festivalen strakte sig over 11 timer. Når nogen gik hjem, fik andre lov til at komme ind. Kommunens maksimumstal for, hvor mange, der måtte opholde sig på festivalpladsen i Egholmskoven, skulle overholdes.

Programmet var supergodt: relevante debatter på scenen afvekslende med spisning, gåtur, udstillinger og musik med bands, som virkelig ramte min musiksmag, bl.a. ”Danefæ”. Også den norske musiker Elinora skabte en særlig koncertoplevelse ved at lade en del af koncerten være akustisk og gå meget tæt på publikum. Der ud over spillede Lovely Depression, hip-hop bandet Rakkerepak og ”Szim”. Pressen var desværre fraværende, selv om arrangementet var virkelig spændende. At der kom så mange unge, var måske alligevel ikke så overraskende. 

Ved den seneste opinionsundersøgelse om 3. Limfjordsforbindelse fra juni/juli i år, sagde 58 pct. fra gruppen mellem 18 og 29 år, at de foretrak en udvidelse af den nuværende motorvej og Limfjordstunnelen. Kun 19 pct. foretrak en motorvej via Egholm, altså mindre end en tredjedel! 

Kigger man i den anden ende af spektret - dem over 70 år - foretrak 46 pct. en udvidelse af E45 med ekstra rør, mens 45 pct. ønskede forbindelsen via Egholm. Se også www.3-limfjordsforbindelse.dk/opinion

Det er de unge, der skal leve med konsekvenserne af ligegyldighed overfor klimaet. Dette er nok en vigtig grund til modstanden mod Egholm-projektet, der i anlægsfasen udleder 292.800 ton CO2 og i driftsfasen udleder ekstra CO2 på grund af stor omvejskørsel i myldretiderne samt øget biltrafik alt i alt.

Hvem holder Socialdemokraterne i Aalborg med – de unge, der tænker på fremtiden og skal leve med den, eller mindretallet af ældre, der bare VIL have denne motorvej banket igennem baseret på den dobbelte misforståelse, at vi skal fortsætte væksten for enhver pris, og at fejlplaceret motorvej giver en sådan vækst?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.