Leder: Demokratiet er os alle

Coronahåndtering har skabt politikerlede - som vælgere selv kan gøre noget mere aktivt imod

”Så har jeg indgået det første væddemål om folketingsvalg i 2021”.

Sådan skriver journalist og forfatter (og tidligere DR-medarbejder) Poul Smidt på Twitter.

Og han tilføjer: ”Jeg vædder på, at der udskrives folketingsvalg i år, senest i forbindelse med valg til kommuner og regionsråd i november. Kan intet se, der taler imod”.

At være politisk kommentator er indbegrebet af en gratis omgang.

Ingen drages til ansvar i tilfælde af fejlskud - og som altid ved reelt kun én, lige nøjagtigt hvornår vi skal til valg igen, nemlig statsministeren.

For et hurtigt valg efter lidt over to år med en socialdemokratisk mindretalsregering taler, at bemærkelsesværdigt mange andre politiske partier står midt i forskellige former for kriser. Med Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti som et par ret markante undtagelser - i den seneste Voxmeter-måling står Pernille Vermund & co. faktisk til intet mindre end en firedobling. Fra fire til 16 mandater.

Også regeringspartiet møder selvsagt behagelig medvind, mens Enhedslisten og SF kun lige akkurat kan holde fast i stemmerne - og Radikale Venstre i stadig højere grad ligner en halvering.

Imod et hurtigt valg taler blandt andet, at man måske vil vente på konklusionen fra den granskningskommission, der skal se minkforløbet nærmere efter i sømmene - men indtil videre har den højst uskønne minkhåndtering jo ikke for alvor kostet tilslutning og stemmer til S, så hvorfor skulle den pludselig det nu?

Angående tre-i-tanken kan daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen ikke siges at have haft en videre heldig hånd med i 2001 at slå folketings-, kommunal- og regionsrådsvalg sammen i én handling.

Mere end et års coronahåndtering har skabt til tider nærmest religiøst præget samling om regeringen (der ifølge en del tilhængere bare ikke må siges imod på nogen måde) - men også ret udbredt politikerlede.

Men politikerleden kan vælgerne altså selv være med til at lægge en ganske alvorlig dæmper på ved at deltage væsentligt mere aktivt i selve processen med at opstille kandidater til næste valg.

Medlemstallet i de politiske partier er langt fra imponerende - ikke sammenlignet med tidligere tider og slet ikke sammenlignet med andre foreninger og organisationer. 30.000-35.000 medlemmer til hver af de to største partier, Venstre og Socialdemokratiet, syner ikke af det hele store, og hvis man er utilfreds med den flok, som indtager taburetterne, ligger det lige for at melde sig ind, give sig til kende og prøve selv at stille op. For nok har vi demokrati (folkestyre), men i virkeligheden er det kun en uhyre lille del af folket, der beslutter sig for endnu mindre del, som resten så har at stemme på. Uanset hvornår valget så kommer.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.