Den danske model består

Jeg forstår godt Brian Andersens reaktion (19.9.), hvor han undrer sig over statsministerens udmelding om de lønmodtagergrupper, der er prioriteret til at få en ekstra lønstigning fra den ekstraordinære statslige pulje. Min egen spontane reaktion var nogenlunde den samme.

Den opfattelse har jeg dog revideret efter nærmere omtanke. 

Vi kender begge to kulturen og holdningerne hos vore faglige ledere. Derfor ved vi også, at det sværeste man kan bede en faglig leder om, er at ”skævdele” økonomien til ulempe for sine egne medlemmer. Sagt med andre ord, at en faglig leder skal acceptere, at ens egne medlemmer får lavere lønstigninger, for at tilgodese andre lønmodtagergrupper med et større behov. Det er der ikke mange faglige ledere, ”der vil overleve”.

De penge, der politisk afsættes på Finansloven til ekstraordinære lønstigninger i det offentlige, skal først og fremmest gøre det mere økonomisk attraktivt at vælge jobs, hvor det er svært at tiltrække tilstrækkeligt arbejdskraft. Ellers risikerer vort velfærdssamfund at kollapse med mangel på medarbejdere.

Derfor er der heller ikke råd til at ”smøre” de ekstra lønstigninger tyndt ud over alle i den offentlige sektor. Så får det ingen reel virkning i forhold til hele formålet.

Det vil være en næsten umulig opgave, at bede faglige ledere om at acceptere, at deres egne medlemmer ikke behøver at få del i pengene. 

Derfor er der brug for en politisk udmelding, inden trepartsforhandlingerne går i gang. Her kan der så komme justeringer og nuancer i forhold til statsministerens lidt firkantede udmelding. 

Nu er der sat en ramme for de kommende trepartsforhandlingerne, som også er til at håndtere for arbejdsmarkedets parter. Det tror jeg, at de reelt er lettede over. Det er et helt naturligt politisk valg og ansvar at prioritere, hvem man ønsker at tilgodese med de ekstraordinære statslige penge, der kommer oven i den almindelige økonomi, som er til forhandling ved en overenskomst.

Der er altså ikke sket nogen som helst politisk indgreb i forhold til økonomien i de generelle overenskomstforhandlinger. 

icon

Der er altså ikke sket nogen som helst politisk indgreb i forhold til økonomien i de generelle overenskomstforhandlinger

Den danske model består uantastet og berøres ikke af statsministerens udmeldinger.

Statsministeren har bare levet op til sin rolle som politisk lede. Også selv om hun godt ved, at nogen bliver sure og utilfredse. Jeg synes faktisk, at vi er ret heldige med en statsminister, der både tør lede og tage ansvar.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.