Den sikreste løsning?

Jo mere stædig og stejl statsminister og regering har været i sag om børn og mødre i Syrien - jo mere eftergivende er de nu

 <i>Foto: Lars Pauli</i>

Foto: Lars Pauli

”Man har et standpunkt, til man tager et nyt”.

Den gamle Jens Otto Krag-udtalelse (fra 1967) - der alt efter personligt temperament kan udlægges som alt muligt fra pragmatisme til hykleri - lever stadig i Socialdemokratiet.

For lige så stejl og stædig og stridbar først og fremmest statsminister Mette Frederiksen (S) har været, når det gælder sagen om de tilfangetagne kvinder og børn i kurdisk kontrollerede lejre i Syrien - lige så eftergivende er hun og dermed regeringen pludselig blevet på det seneste.

Ikke om det på nogen måde kunne komme på tale at hente mødrene og deres børn hjem. Jo, måske nok børnene - men under ingen omstændigheder mødrene. Ingen!

Men efter anbefaling fra regeringens taskforce lægger regeringen op til hente tre af mødrene og alt i alt 19 børn hjem til Danmark.

Ironisk nok sker det med meget samme argumentation, der åbenbart passer til enhver lejlighed.

Indtil for ganske nylig hed det sig blandt andet, at mødrene og deres børn - i hvert fald mødrene - skulle blive, hvor de var, af hensyn til Danmarks sikkerhed.

Og hvad er så begrundelsen for at alligevel at hente både børnene og deres mødre til Danmark?

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup er det PET’s samlede sikkerhedsvurdering, at ”det på nuværende tidspunkt vil være mest hensigtsmæssigt at evakuere de tre kvinder med dansk statsborgerskab i lejrene og deres børn. Det er en vurdering, som regeringen handler på. Det gør vi, fordi vi ønsker at passe på Danmark. Det gør vi, fordi vi ønsker at passe på danskernes sikkerhed”.

Så det sikreste er at holde kvinder og børn ude af Danmark - helt frem til det øjeblik, hvor det sikreste åbenbart er alligevel at få dem tilbage til Danmark.

Man kan altid mene, at det i sidste ende - på tværs al mulig parti-taktisk stædighed og ønske om at fælde dom på forhånd - er medmenneskeligheden, der er endt med at sejre. Og så logikken. Logikken i at have et dansk statsborgerskab, som vel ikke bare komme og forsvinde, alt afhængig af, om politikere bryder om vedkommendes handlinger eller ej.

Sikkerheden er tydeligvis højt proriteret hos regeringen - som derfor også har forpligtet sig til meget nøje at følge børnene og især deres mødre og omhyggeligt sørge for, at der bliver ført retssager og fældet eventuelle domme over dem, sådan som det er sket i andre lande i lignende situationer på det seneste.

”Vi kigger på terrorbestemmelserne i terrorloven”, siger justitsministeren, som også har lovet, at kvinderne ”vil blive forsøgt varetægtsfængslet, så snart de sætter fod på dansk jord”. Forsøg er nok ikke tilstrækkeligt i sager, der trods alt kan vise sig at ende i flere års fængsel.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.