Der skal en befaling til - ikke en anbefaling

Når man selv skal vurdere, om mundbindet skal på, løber gode intentioner ud i sandet

Egentlig er det ikke så svært: Sundhedsstyrelsens anbefaling er nu, at man tager mundbind på, når man vurderer, at man ikke kan holde en passende afstand til andre mennesker i det offentlige rum - en situation, som blandt andet opstår i offentlig transport.

Men faktisk er netop sådan en anbefaling svær at efterleve - et hurtigt kig ind i busser og tog i myldretiden i Aalborg viser i hvert fald, at en overvægt af passagererne har vurderet, at mundbind ikke er nødvendigt for dem.

Og det kan sagtens være, at de vurderer korrekt, at der lige præcis er så langt hen til ham på nabosædet, at mundbind slet ikke er nødvendigt. En anden lige så plausibel mulighed er, at nogle af princip vælger ikke at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling. Eller også er nogle - fuldt forståeligt - kommet så hurtigt ud af døren og ind i bussen, at de ikke lige har husket at vurdere, overveje og på slump måle sig frem til afstande og tæthed til andre. De fleste er jo på vej et sted hen, i gang med gøremål og overvejelser om børn, indkøb eller job. Og så kommer denne ekstra overvejelse og beslutning om mundbind oveni - og måske bagerst i tankekøen. Den gode intention bliver ved netop det, altså intentionen, og man undgår samtidig bøvlet og ubehaget ved at ånde ind og ud i et kaffefilter.

Tilbage sidder en enkelt eller to medpassagerer med mundbind på, der tydeligvis har vurderet anderledes. De kan med rette tænke: Er jeg til grin, når jeg gør, hvad der bliver anbefalet?

Hvem der har "ret" i sin vurdering er egentlig underordnet, resultatet er det samme i første omgang: Kimen til en uenighed og en frustration over på den ene side en ligegyldighed og på den anden side en overdreven nidkærhed er lagt.

Derfor denne opfordring til jer, kære myndigheder: Tror I på, at mundbind i myldretiden i offentlig transport er en god og effektiv indsats mod spredning af coronasmitte, så kom med et påbud - på linje med det, man bliver mødt med i en af de vilde forlystelser i fx Fårup Sommerland. En befaling er så meget nemmere at forholde sig til. Modsat skaber en anbefaling usikkerhed hos den enkelte og potentielle konflikter blandt mennesker, der dybest set er på samme hold.

Ingen ønsker at være hverken til grin eller sprede smitte.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden