Er Løkke for sent ude?

Svært at få øje på en plads til endnu et midterparti

- Hvad savner du mest ved dansk politik?

Svaret faldt uden mindste tøven fra Poul Schlüter:

- At være statsminister.

På det tidspunkt, da bemærkningen faldt, havde han været uden for magtens cirkler i flere år. Og han savnede det. For ikke så meget som et øjeblik fortrød han at have været statsminister.

Og om han drømte om at blive det igen? Hver dag. Til det sidste.

Poul Schlüter - den oprindeligt stærkt undertippede statsminister (fra 1982 til 1993), som døde for nylig, og som bliver bisat grundlovsdag, gjorde dog ikke noget aktivt for at søge tilbage til magten. Slet ikke efter den beskæmmende tamilsag, der endte med at bringe hans sidste regering til fald.

Nogle fald fra magtens tinder er mere tragiske end andre, og nogle tager faldet væsentligt mere fattet end andre.

En af de politikere, som tydeligvis har sværest ved at forlige sig med, at storhedstiden meget vel kan være forbi, er Lars Løkke Rasmussen.

Indtil juni 2019 var han statsminister (for anden gang), indtil august samme år var han formand for Venstre - og indtil nytårsdag i år var han medlem af Venstre.

I det ledige hul mellem endnu en forholdsvis giftig afslutningsdebat i Folketinget - og mængden af grundlovstaler på lørdag - har den tidligere Venstre-mand fundet anledning til i dag at præsentere offentligheden for det, der i løbet af et halvt års tid har bevæget sig fra et politisk netværk til et egentlig politisk parti. Med fritflyvende ideer om et sted fra centrum-højre at blive ved med at gøre sin indflydelse gældende og helst være tungen på vægtskålen. Ligesom i gamle dage, da Radikale Venstre endte med at få det afgørende ord ved at lægge de udslagsgivende stemmer til.

En fast tilbagevendende udtalelse fra Lars Løkke lyder, at det gælder om at gøre sig fri af yderfløjene - som næppe kan mistænkes for at have den helt store indflydelse. Med mindre man abonnerer på den holdning, at Socialdemokratiet på nogle punkter har bevæget sig så meget ind over midten og ud til den ene side, at især Dansk Folkeparti kan have svært ved at kile sig ind med flere stramninger. Ligesom Anders Fogh Rasmussen i sin tid tømte skabet hos Socialdemokratiet og fik Venstre til at vokse, har Socialdemokratiet målrettet og med stor omhu sørget for at tage luften ud af specielt DF.

I det politiske spil, hvor en regering bemærkelsesværdigt smidigt bevæger sig frem og tilbage mellem skiftende flertal, er det svært at få øje på, hvordan der kan blive plads til endnu et midterparti. Og Lars Løkke Rasmussen har stadig til gode at vise, at han rent faktisk er drevet af idealisme og ikke bare af at holde en meget lang politisk karriere i live.En desperat opmærksomhedssøgen i tv’s ”Over Atlanten” er ikke nok.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden