Fingrene væk fra 10. klasse

REFORM:Jeg er bekymret.

Endnu engang svinges sparekniven faretruende lavt over 10. klasse. Det er ikke første gang det er sket - men hidtil er de værste katastrofer undgået.

Denne gang har sparekniven materialeret sig i form af en reformkommission. En kommission, der i dag har anbefalet en afskaffelse af 10. klasse.

Denne erfaring rigere kunne man godt fristes til at tro, at ordet reformkommission blot er et lidt smartere synonym for besparelser på den korte bane. Jeg vil gerne advare mod at spare et vigtigt og for mange bydende nødvendigt 10. skoleår væk. Og det er min påstand, at dette overgreb vil forøge et i forvejen dystopisk tal, nemlig de 45.000 unge under 25 år, der står uden uddannelse eller job.

Når vi rundt om på landets 10. klasser på grund- og efterskoler oplever skoleåret som en bragende succes, skyldes det først og fremmest, at der er et udtalt behov. Og med de ungdomsårgange, vi har i dag i forhold til tidligere, er det ikke mit indtryk, at behovet er blevet mindre.

Grundene til, at elever vælger et 10. klassetilbud, er mange og varierer fra elev til elev. Når 10. klasserne på grund- og efterskoler er fyldte til bristepunktet, er det fordi de imødekommer et behov, og at det virker. Selvfølgelig er der på den korte bane udgifter forbundet med et 10. skoleår. Men det er udgifter, der skal betragtes som investeringer på den lange bane. Investeringer, der kommer mangefold tilbage i form af forbedret trivsel samt mere kvalificerede valg i forbindelse med studievalg og voksenliv.

Igennem mange år lød mantraet fra Christiansborg, at de unge skulle have en ungdomsuddannelse, og helst fulgt op med yderligere uddannelse. Jo mere uddannelse, jo bedre, og det kunne kun gå for langsomt. Jeg er for så vidt enig i, at uddannelse er vigtigt – del er vel det værste sted, man som samfund kan spare. Men en af de konsekvenser, vi har oplevet ved at presse de unge hurtigst muligt gennem uddannelsessystemet, er mistrivsel og flere unge med ondt i livet. Slap af - slap så af! Giv vores børn og unge lov til at være, ja, netop børn og unge. Giv dem tid til overgangen fra barn til voksen, og giv dem tid til at kvalificere deres valg på et oplyst grundlag. Netop 10. klasse er en af de ventiler der er vigtige i denne proces.

Så kort og godt: hold fingrene fra 10. klasse - et fremragende skoletilbud, der fungerer. Man fristes til at citere Christen Kold: ”Træd varsomt, thi her bliver mennesker til”.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.