Glædelig mors dag: Har du husket din pensionskamp?

 <i>´</i>

´

PENSION:Mødre har udsigt til lysere tider på pensionsfronten. Når vi på mors dag (i dag, søndag 14.5.) fejrer danske mødre med blomster og kærlige hilsener, er der samtidig også god grund til at slå et slag for deres pensionskamp.

For selvom de stadig halter betydeligt efter mændene, når det gælder pensionsopsparing, så har mødrene udsigt til lysere tider på den front.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik var kvinders pensionsformuer i 2021 i gennemsnit 20 pct. mindre end mænds, og forskellen hænger bl.a. sammen med, at kvinder historisk har taget langt størstedelen af barslen.

Men de seneste år har mænd holdt stadig mere barsel. Og den udvikling må forventes for alvor at tage fart fremover med de nye barselsregler, der trådte i kraft sidste år, og som indebærer en mere ligelig fordeling af barslen mellem forældrene.

Mere barsel til fædrene vil styrke mødrenes pensionsopsparinger og bidrage til at udjævne noget af forskellen på kønnenes pensionsformuer på sigt.

Det samme gælder i øvrigt med det forhold, at kvinder i stigende grad trækker fra mændene på uddannelsesfronten herhjemme.

Og der er i den grad behov for, at kvinderne får løftet deres opsparinger. For de skal også række i flere år end mændenes, da kvinder typisk går tidligere på pension og lever længere.

Her kan kvinder, som er gift, eller som skal vies i den kommende tid – f.eks. til sommer, der er højsæson for bryllupper – give sig selv en hjælpende hånd. For selvom det kan være en ubehagelig snak at skulle tage, så har særligt kvinder god grund til i tide at få talt med deres nye eller kommende ægtefælle om, hvad der skal ske med økonomien, hvis de bliver skilt.

F.eks. kan skilsmisse koste dyrt på kvinders pensionsopsparing. For som udgangspunkt bliver parternes pensioner ikke delt ved skilsmisse i modsætning til den øvrige formue, og det vil især ramme kvinderne hårdest, da de altså typisk har en mindre pensionsopsparing end mænd.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.