Hård kamp om bispesædet: Nu melder en tredje kandidat sig på banen

Tre kandidater er nu i spil til at afløse Henning Toft Bro som biskop i Aalborg Stift. To af dem har chancen for at blive stiftets første kvindelige leder

Annette Brounbjerg Bennedsgaard melder sig nu til det kommende bispevalg i Aalborg Stift. Pressefoto

Annette Brounbjerg Bennedsgaard melder sig nu til det kommende bispevalg i Aalborg Stift. Pressefoto

NORDJYLLAND:Til oktober går Henning Toft Bro på pension efter 11 år som biskop i Aalborg Stift, der omfatter ti nordjyske kommuner.

Og der er rift om at overtage hans plads som regionens kirkelige overhoved.

Hanne Dahl, sognepræst i Budolfi Kirke i Aalborg, og Thomas Reinholdt Rasmussen, sognepræst Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring, har allerede meldt deres kandidatur, og de får nu selskab af endnu en kandidat: 51-årige Annette Brounbjerg Bennedsgaard, der er provst i Horsens og formand for Provsteforeningen.

Opstillingen kommer efter flere opfordringer, forklarer hun.

- Jeg er glædeligt overrasket og taknemmelig for den tillid, der er vist mig. Gode nordjyder har overbevist mig om, at jeg har noget at byde ind med som biskop og leder for Aalborg Stift, siger den nye kandidat og tilføjer:

- Jeg stiller op som bispekandidat, fordi evangeliet gør en verden til forskel for samfund og mennesker. Som biskop vil jeg - sammen med menighedsråd, præster, provster, lægfolk, foreninger, kommuner og institutioner - arbejde for, at evangeliet fortsat giver eksistensvitaminer, orientering, tro, håb og livsmod til os - når livet skal leves, og når samfundet skal indrettes. Og jeg glæder mig til at besøge sognene på land og i by og komme helt ud til menighederne, så arbejdet tager udgangspunkt i deres virkeligheder derude.

Bispevalg

En biskop bliver valgt af menighedsrådsmedlemmerne og præsterne i stiftet.

Når en kandidat efter en eller to valgrunder har opnået mere end halvdelen af alle stemmer, indstiller kirkeministeren ham eller hende til kongelig udnævnelse.

For at blive biskop skal man være teologisk kandidat fra et dansk universitet, og man skal opfylde betingelserne for at være præst i folkekirken.

Mindst 75 og højest 150 af de stemmeberettigede kan opstille en kandidat til valget ved at underskrive sig som stillere. Kandidaten skal også selv skrive under på, at han eller hun stiller op til valget.

Alle valgte menighedsrådsmedlemmer og alle præster i stiftet har stemmeret ved bispevalget. Dog skal præster, som ikke er medlem af et menighedsråd, have været ansat i mindst et år i stiftet for at have stemmeret. Repræsentanter for valgmenigheder og valgmenighedspræster i stiftet har også stemmeret.

Til det kommende bispevalg i Aalborg Stift er der lidt over 3000 stemmeberettigede.

Kilder: folkekirken.dk og aalborgstift.dk

Første kvindelige biskop?

Annette Brounbjerg Bennedsgaard bliver dermed den anden kvinde, der stiller op til valget, som afholdes senere på året.

Den 51-årige aalborgenser Hanne Dahl vil nemlig også gerne være den 59. biskop i Aalborg Stift.

- Vi skal som folkekirke fokusere på det væsentlige, at kirken skal virke i lokalsamfundet. Derfor skal vi træffe beslutninger i åbenhed og inddrage menighedsråd og præster i beslutninger der vedrører sognet. Det er sognets kirke, siger Hanne Dahl, der - ud over mange år som præst flere steder i Nordjylland - også har erfaring fra den politiske verden.

Blandt andet som medlem af Europa-Parlamentet for JuniBevægelsen.

- Jeg giver mig ikke af med politik i dag, men jeg kan læse spillet og agere i det. Det tror jeg er en fordel som biskop, siger Hanne Dahl, der i øjeblikket har 100 stillere.

Hanne Dahl er 51 år og uddannet teolog fra Aarhus Universitet. Pressefoto

Hanne Dahl er 51 år og uddannet teolog fra Aarhus Universitet. Pressefoto

Opstilling til bispevalget kræver mindst 75 og maks 150 stillere, som er stemmeberettigede til valget. I Aalborg Stift har lidt over 3.000 menighedsrådsmedlemmer og præster stemmeret.

Hvis det lykkes enten Annette Brounbjerg Bennedsgaard eller Hanne Dahl at blive valgt, vil det være første gang i Aalborg Stifts historie, at en kvinde sætter sig i biskop-sædet, som indtil videre har været besat af 58 mænd.

Tre om buddet

Ud over de to kvinder stiller også Thomas Reinholdt Rasmussen op. Han har virket som præst i 22 år og har siden 2015 været provst i Hjørring Søndre Provsti.

- Aalborg Stift er et landstift med en række større byer, og her vil jeg anvende min erfaring som landpræst gennem 13 år og som bypræst gennem ni år. Jeg kender derfor forholdet mellem by og land indgående og ved, hvilke udfordringer der findes. En vigtig ambition i dette er, at vi sammen skal udvikle en plan for stiftet, så vi ikke hopper fra tue til tue.

- Jeg vil stille mig til rådighed som inspirator og sparringspartner for præster, menighedsråd og menigheder i samtalen om kirkelige, teologiske og folkelige emner. Jeg vil desuden kæmpe for, at folkekirken har en naturlig plads i midten af samfundet, hvor enhver, der ønsker det, kan være i folkekirken. Vi er ikke nødvendigvis ens i det store Aalborg stift, men vi er fælles, siger han.

Den nye biskop tiltræder 1. december 2021, og bispeindsættelsen finder sted den 12. december 2021 i Budolfi Kirke, som er stiftets domkirke.

Thomas Reinholdt Rasmussen er født i 1972 og vokset op i Frederikshavn. Pressefoto: Maria Bjørn

Thomas Reinholdt Rasmussen er født i 1972 og vokset op i Frederikshavn. Pressefoto: Maria Bjørn

Aalborg Stift

Aalborg Stift omfatter 10 nordjyske kommuner, godt 7.000 kvadratkilometer, en sjettedel af Danmarks areal og 518.115 indbyggere. Stiftet består af 14 provstier, 305 sogne, 152 pastorater, 334 kirker og 216 præster.

Kirkens administrative inddeling er i det store og hele sammenfaldende med den kommunale i Aalborg Stift, dog undtaget Mariagerfjord Kommune, hvoraf cirka en fjerdedel ligger i det tilstødende Århus Stift.

De 14 provstier i Aalborg Stift er: Budolfi, Aalborg Nordre, Aalborg Vestre, Aalborg Østre, Brønderslev, Frederikshavn, Hadsund, Hjørring Nordre, Hjørring Søndre, Jammerbugt, Rebild, Sydthy, Thisted og Mors.

Kilde: aalborgstift.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.