Har du talt med en mand i dag?

TRIVSEL:I 2021 trak det overskrifter i medierne, at badmintonstjernen Viktor Axelsen græd, da han blev olympisk guldvinder.

icon

I 2021 trak det overskrifter i medierne, at badmintonstjernen Viktor Axelsen græd, da han blev olympisk guldvinder.

Det affødte stor debat: Må mænd græde i sportens verden? Jeg blev paf og tænkte for mig selv, om vi virkelig ikke er kommet videre? Sidenhen har flere mænd stillet sig til rådighed til gavn for os alle – og især for mændene.

Tobias Rahim synger om ‘når mænd græder’. Politikerne Jakob Mark og Alex Vanopslagh beretter om stress på Borgen. Alt imens Christian Degn fortæller hele Danmark i bedste sendetid, hvordan det er at være mand med stærkt nedsat sædkvalitet.

I SKRIVENDE stund er det 8. marts. Kvindernes Kampdag. Selvom der stadig er masser at kæmpe for på mit eget køns vegne, er det paradoksalt nok de gæve jyske mænd, som banker på i mine tanker.

Ligestillingsminister Marie Bjerre sagde for nyligt, at vi skal have flere kvinder i toppen og færre mænd i bunden. Og det er et perspektiv, der er værd at dvæle ved.

TRIVSELSUNDERSØGELSER viser, at selvom det oftest er kvinderne, vi hører om, bør vi have et vågent øje for mændenes trivsel.

Kvinder topper listerne for diagnoser som angst, stress og depression. Mænd topper til gengæld listerne for misbrug, overtræning, ludomani, selvmord og vold. Forskellen på kønnene er her, at kvinder har de lidelser, som man får stillet ved at tale om, hvordan man har det. Mænd derimod topper listerne, når det drejer sig om at "tale" gennem deres handlinger og deres adfærd.

VI KVINDER er rigtig gode til at tale om, hvordan vi har det. Men hvad med mændene? Hvad med den pålidelige og troværdige nordjyske mand, der stereotypt er en mand af få ord. Hvem har han at tale med?

Særligt det at tale om hvordan man har det, synes at være svært for de nordjyske mænd. I den nordjyske Sundhedsprofil, som er en undersøgelse af trivsel, sundhed og sygdom blandt borgere over 16 år, stilles der skarpt på ensomhed. Her svarer hver femte unge mand mellem 16-24 år, at de ikke har nogen at tale fortroligt med. Det er en fordobling i antallet siden 2017.

IKKE AT have nogen at tale fortroligt med er problematisk af den grund, at sociale netværk har stor betydning for både livskvalitet, helbred og levetid. Derudover må der være et stort mørketal, som vi ikke kender til. En ukendt skygge af mænd i mistrivsel med lidelser som for eksempel depression, angst og stress, der ikke får den hjælp, som de har brug for.

DET UNDRER mig, hvorfor så mange mænd føler sig ensomme uden nogen at tale fortroligt med. Og hvorfor er der sket en fordobling i antallet af unge mænd, der har det sådan? Er det fordi, at mændene faktisk har fået det værre, eller er det fordi, at de er blevet mere ærlige om, hvordan de har det?

JEG HAR hørt flere variationer af den samme anekdote fra folkeskolen: Når der var problemer i klassen, blev drengene sendt ud for at spille fodbold, mens pigerne blev indenfor med klasselæreren for at tale tingene igennem. Pigerne blev på den måde trænet i at sætte ord på deres følelser, og fik et fælles sprog for det. Drengene kom i stedet en halv time tættere på deres fodbolddrøm.

DER MÅ være mange lignende episoder, der kan bidrage til, at det kan være svært for mænd at åbne op. Selvom opdelingen af klassen har været med bedste intention for både drengene og pigerne, kan det være et misforstået hensyn at tage for drengene, som ikke fik de samme muligheder.

JEG HAR via feltstudier i mit eget hjem forsøgt at blive klogere på mændene. Når min kæreste kommer hjem fra en tur med "gutterne", er det typisk sådan, at spørger jeg ind til hans venners ve og vel. Hvordan går det dem? Har de det godt? Hvad med deres kærester?

SELVOM de kære mænd har tilbragt en dag sammen, kan min kæreste ikke nødvendigvis fortælle mig, om den ene er glad for sit nye arbejde, om den anden er faldet godt til i sin nye by, eller hvordan det går den tredje som nybagt far. ‘Det har vi ikke lige talt om, men jeg tror, det går okay’kvitterer han ofte med. For som min bedre halvdel forklarede: Når man ikke hører andet, så antager man, at alle har det godt. Hertil kan jeg blot undres over, hvordan man kan forvente at høre noget, hvis ingen spørger.

NU SIDDER jeg så her, som ung kvinde, og bruger Kvindernes Kampdag på at tale om, hvordan mændene har det. Jeg vil til slut blot spørge dig, kære læser: Har du talt med en mand i dag?

Helena Palsgaard fra Aalborg er født og opvokset på Gjøl, 26 år, studerer psykologi og bliver færdiguddannet psykolog til sommer fra Aalborg Universitet og sidder som yngstemedlem i Regionsrådet for Venstre. Har ingen intentioner om at forlade det nordjyske. E-mailadresse: helenapalsgaard@gmail.com. - Næste mandag langer hun Stafetten videre til Stine Leth, "fordi hun med sit farverige sind og sine mange eventyr i rygsækken med garanti har noget interessant at fortælle".

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.