Coronavirus

Her er de sygdomme, der slår flest nordjyder ihjel: Se hvor covid-19 ligger på listen

Over 4000 nordjyder er døde under corona - de fleste af noget andet

Mens vi venter på vaccinen, har NORDJYSKE beregnet de almindeligste dødsårsager i Nordjylland under de første ni måneder med corona. Foto: Joel Saget/Ritzau Scanpix

Mens vi venter på vaccinen, har NORDJYSKE beregnet de almindeligste dødsårsager i Nordjylland under de første ni måneder med corona. Foto: Joel Saget/Ritzau Scanpix

NORDJYLLAND:Næsten 4350 nordjyder er døde, mens coronaepidemien har været over os fra marts til november i år.

62 af dem var smittet med corona, da de udåndede, og det er alt for få til at kategorien infektionssygdomme (inkl. covid-19) kan rokke ved de fem almindeligste dødsårsager i Nordjylland.

Dødsfald de seneste 9 måneder


Grafik: Dødsfald de seneste 9 måneder
Grafik: Jette Klokkerholm

Liste med flere dødsårsager

I en mere detaljeret statistik fra dødsårsagsregistret er dødsfaldene fordelt på 100 forskellige dødsårsager, og her vil covid-19 formentlig få sin egen kategori ligesom influenza og lungebetændelse.

I denne statistik ligger lungesygdommen KOL øverst på listen med gennemsnitligt 335 nordjyske dødsfald på 9 måneder efterfulgt af lungekræft og hjertesygdomme.

På 8. pladsen ligger lungebetændelse med 149 dødsfald i snit på 9 måneder. Influenza er nr. 54.

Hvis alle nordjyder, der er døde med corona, får covid-19 som dødsårsag, placerer covid-19 sig omkring 22. pladsen for marts til november i år.

Det kunne være værre

Når den officielle statistik engang foreligger, vil den gælde for hele 2020, og hvordan den ender med at se ud, er gætværk.

- Der er stadig mange ubekendte, påpeger lektor i epidemiologi ved Aarhus Universitet, Christian Wejse.

Han er dog sikker på, at det kunne være gået meget værre i Danmark.

- Man kan jo kigge på USA som et land, hvor man har grebet ind alt for sent og alt for lidt. De har snart 300.000 dødsfald. Det ville svare til at vi skulle have 5000 dødsfald i Danmark, siger Christian Wejse.

- Man kunne i hvert fald sagtens gange med en faktor 5 til 10. hvis vi ikke havde gjort de ting, vi har gjort, mener han.

Sådan regnede vi

Lad det være sagt med det samme: Det eneste tal, der ligger fast, er de 62 dødsfald blandt coronasmittede nordjyder.

Det er ikke givet, at alle 62 har covid-19 angivet som dødsårsag på deres dødsattest.

De øvrige tal er en fremskrivning baseret på dødsårsagsregistret for 2016, 2017 og 2018. Tallene for 2019 foreligger endnu ikke.

Antallet af dødsfald indenfor de forskellige diagnoser ændrer sig ikke meget fra år til år, så de endelige tal vil ikke ændre på rækkefølgen af de almindeligste dødsårsager.

Det samlede antal dødsfald i Nordjylland opgøres af Danmarks Statistik uge for uge, men de seneste uger er ikke endeligt opgjort, og kan derfor ændre sig en smule.

Antallet af dødsfald i Nordjylland i perioden marts-november ligger på niveau med samme periode sidste år.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.