Coronavirus

Her er punkterne fra dagens pressemøde om corona

Tirsdag klokken 16.00 var der indkaldt til pressemøde i sundhedsministeriet. Her er, hvad de fortalte

Arkivfoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Arkivfoto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

NORDJYLLAND:Regeringen kaldte til pressemøde tirsdag klokken 16.00. Sundhedsminister Magnus Heunicke ville give en status på smitten af covid-19. Sammen med ham stod Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen, chefen for Rigspolitiet Thorkild Fogde og Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Her er punkterne fra dagens pressemøde.

Sundhedsministeren starter pressemødet ud med at gennemgå de seneste tal. 74 kommuner ligger over 20 smittede per 100.000 indbyggere. Der er i dag konstateret 392 nye smittetilfælde og samtidig er antallet af indlagte faldet med tre det seneste døgn til 107. Antallet af nye smittede er det laveste i 13 dage.

- Men det er for tidligt at konkludere, at kurven er knækket, fastslår Magnus Heunicke (S).

Han opfordrer til, at det er nu, at danskerne skal holde fast, så kurven kan knækkes.

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut siger, at man gerne vil have et par hverdage med, inden man kan konkludere noget.

- Vi ser typisk, at der sker et dyk i weekenden. Det er derfor, vi ikke tager armene over hovedet og siger, at kurven er knækket. Vi vil gerne have flere hverdag med, siger han.

De unge er stadig overrepræsenteret

Sundhedsministeren fortæller, at kontakttallet er faldet fra 1,3 til 1,1. Det betyder, at 10 smittede nu smitter elleve personer. En overvejende del af de smittede er unge.

42 procent af de smittede er i alderen 10-29 år. Smitten sker ved fester arrangementer og andre sammenkomster, siger sundhedsministeren. Det er især i kommunerne, der omringer København, at der ses en stigning af tilfælde.

Restriktionerne, der blev fremsat fredag 18. september og sidste fredag ser ud til at have en effekt, melder sundhedsministeren. Der i samme ombæring slår fast, at der ikke kommer yderligere restriktioner for nuværende.

- Men det er ikke udelukket, at det er muligt på et senere tidspunkt. Ser vi at smittetallet stiger, så har vi en række værktøjer klar, siger Magnus Heunicke (S).

Værktøjerne er, at forsamlingsforbuddet på 50 personer kan blive skærpet, hvis smittetallet stiger. Derudover kan der indføres mundbind flere steder, end det er tilfældet nu.

Generelt i EU

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut benyttede pressemødet til at fortælle om den generelle udvikling af virussen i Europa.

Her ses samme tendens, som det er tilfældet i Danmark. I Europa er unge ligeledes overrepræsenteret. Samtidig ser man også, at der sker smittetilfælde blandt sygehuspersonale, som der også ses i Danmark.

Samtidig er medlemslandende i EU blevet opfordret til at passe på de sårbare og de ældre. Opfordringen kommer fra direktør for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og kontrol med Sygdomme (ECDC), Andrea Ammon.

Øget smitteopsporing

Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed fortæller, at der nu er ansat 500 personer til at klaregøre smitteopsporingen. De ringer rundt til smittede for at høre, i hvilken sammenhæng, de tror, de er blevet smittet. På den måde kan man opspore smitten.

Tendensen er, at smitten sker, hvor folk er samlet i længere tid, eksempelvis ved større begivenheder, på arbejdet eller andre sammenkomster.

Tre fokusområder

Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen, fortæller, at de siden foråret har haft tre fokusområder: bliv hjemme, rene hænder og hold afstand.

Nu er der særligt fokus på, at man skal blive hjemme, hvis man er syg. Danskerne skal selvisolere sig, hvis de har været i kontakt med en smittet, men også hvis de er syge.

- Vi skal ikke gå småsnottede på arbejde. Især ikke denne vinter, siger han.

Samtidig skal danskerne huske at holde afstand.

Ingen ros til piratfester

Rigspolitichefen Thorkild Fogde roser danskerne for at bruge mundbind. Der er enkelte, der glemmer det, men overordnet set er danskerne gode til at bruge mundbind.

Ingen ros er der dog til dem, der arrangerer piratfester.

- Piratfester er en hån mod alle dem, der bliver hjemme, siger Thorkild Fogde.

Alle landets politikredse har fået ekstra ressourcer. Politiet vil nu ændre strategi for at få lukket piratfester ned. Arrangøren er hovedansvarlig og får en bøde, men deltagerne til festen skal også have en bøde, fastslår han.

Politiet vil også i den kommende tid have større fokus på steder, hvor mennesker samles. De vil patruljere i butikker, i nattelivet og ved større arrangementer. Samtidig er der fokus på fitnesscentrene, som stadig vurderes til at være en risikozone.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.