Nordjyske mener: Her går det faktisk ikke så godt - send flere penge

For en halv snes år siden boede jeg kortvarigt til leje i et værelse i bydelen Brooklyn i New York.

På et tidspunkt meddelte min vært og hans nabo, at de opfattede Danmark som et kommunistland.

For afleverer danskerne måske ikke stort set alt, hvad de ejer og har, til staten i form af skatter og afgifter?

Jeg prøvede at forklare, at så godt som alle danskere betragter et ganske rigtigt meget grådigt skatte- og afgiftssystem som en slags forsikringsordning.

Får man brug for hjælp, har man i udstrakt grad mulighed for at trække på midler fra den store fælleskasse.

Men jeg blev kun mødt med skepsis, forklædt som diskrete skuldertræk og skæve smil.

Her knap 10 år senere kan man jo komme ganske alvorligt i tvivl om, hvorvidt "forsikringsordningen" reelt fungerer - eller om det kun er indbetalingerne.

For hvor bliver pengene af?

Hvor forsvinder de hen?

Jo, under stort ståhej har et bredt flertal af politikere for nylig lovet Forsvaret ikke færre end 143 milliarder kroner som et slags plaster på såret for årtiers udbredt ligeglæde med foretagendet. 

For der ville som bekendt aldrig nogensinde igen blive krig i nærområdet, så hvorfor investere det helt store på området? Har man troet. Alt for naivt.

Til gengæld hænger folkeskolen i laser. Ikke mindst læsefærdighederne er elendige og bliver kun værre, årgang for årgang.

I det hele taget kniber det ganske alvorligt med den nære velfærd tættest på borgerne.

Det meste af tiden virker det, som om det ikke rigtigt er penge nok til - blandt meget andet - omsorgen for de ældre og til psykiatrien, i det hele taget til sundhedsområdet.

På det seneste har de fem regionsrådsformænd - blandt andre Mads Duedahl fra Nordjylland - meddelt, at regionerne ikke kommer uden om at skulle "prioritere hårdere, end det er set længe, og det vil næppe gå ubemærket hen alle steder".

For nok er der milliarder på vej. Måske endda en ekstra spontan-milliard. Men regionerne har brug for mere hjælp her og nu for at kunne stå imod et hårdt økonomisk pres fra især inflation og stigende medicinudgifter. Også mere end diverse småjusteringer måske kan hente hjem.

Tankevækkende nok er det i første række politikere uden for regeringen, der har reageret - også indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), som mener, at regionerne må se at "få orden i penalhuset".

Helt ærligt, hvis der ikke er penge nok nu på et tidspunkt, hvor indtægter fra skatter og afgifter næppe nogensinde har været højere, hvor det økonomiske råderum næppe tidligere har været større  - og hvor beskæftigelsen er høj og ledigheden nærmest rekordlav - hvornår får vi så penge nok?

"Her går det godt - send flere penge". Sådan lyder parodien på et brev fra sommerlejren hjem til mor og far.

Lige nu må meldingen snarere lyde: "Her går det ikke så godt, som man skulle tro - send flere penge".

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.