Hvad blev der af folkeparken?

Vi venter alle spændt på, hvornår det nye supersygehus står færdigt. 

Projektet lader til at blive ramt af alle mulige grimme sygdomme. 

Ingen ved i dag, hvornår de første patienter og personalet kan rykke ind i lokaliteterne. 

Det betyder så også, at ingen ved, hvornår Sygehus Nordgrunden og Gåsepigeområdet skal omdannes.

Men omdannet bliver det på et tidspunkt, og vi har nu en helt enestående mulighed for at skabe et helt særligt sted midt i vores dejlige by.

Forberedelserne er i allerede i gang, og 4.9. var der i byrådssalen en debat om den store udviklings- og helhedsplan samt et kommuneplantillæg, der skal danne rammerne for udarbejdelsen af de senere lokalplaner for området.

Byrådet var dybt splittet i spørgsmålet om, hvordan man bedst muligt får skabt et nyt og levende grønt område i Aalborgs Vestby/Midtby.

Der var også indsendt mange høringssvar og lavet mange indsigelser fra bekymrede borgere.

I Midtbyens Samråd har vi tidligere holdt møder med en af de fire investorer fra Norud, som skal stå for hele omdannelsen af grunden, og vi har været til diverse møder omkring projektet. 

Meget har virket lovende, men vi ser nu desværre med bekymring på områdets omdannelse.

Vi har jo mange visioner for, hvordan der kunne etableres et bykvarter, som binder Midtbyen og Vestbyen sammen, og giver plads til mange former for liv, hvor der er plads til mennesker og fællesskaber.

Vi drømmer om et grønt bykvarter, hvor der er plads til bynaturen, der giver rekreative muligheder for mennesker og fællesskaber.

Planen for det nye kvarter burde afvikles med tydeligt afsæt i de grønne rum og byrummene, mener samrådet.

Der kunne skabes en stor folkepark, der mod vest binder hele kvarteret sammen og giver masser af plads til både leg, ophold og fællesskaber. 

Et nyt stort Reberbanstorv kunne koble området sammen med bylivet i kvarterets centrale gade. Definitionen på en folkepark er en festplads eller en stor friluftspark beliggende i et byområde. Det der ligger nu i kommuneplanen er en skaldet smal grøn stribe op mod jernbanen. Det er simpelthen for sølle.

Desværre er der i den nye kommuneplan tænkt alt for meget i bygningsarealer og ikke i det grønne. 

Specielt er det dybt problematisk, at der påtænkes at opføre et ni etagers højhus, der vil stå i skærende kontrast til kommunehospitalets lave, gule teglstensbygninger. Området domineres i dag allerede af den høje sygehusbygning.

Midtbyens samråd foreslår i stedet, at arealet indgår som et spændende siderum til et Reberbanstorv, et grønt uderum, der vil kunne benyttes til fællesskabsfremmende formål.

I Midtbyens Samråd udtrykker vi stor bekymring for, hvor hele dette projekt lander. 

Aalborg Kommune har i deres materiale omkring hele Sygehus Nord grunden og Gåsepigeområdet rigtig mange gode beskrivelser, intentioner og visioner, men de ser ud til at være forsvundet ind i de fire investorers ønsker om indtjening og godt med bygningsarealer.

Vi forstår ikke helt, hvordan S, K, V og DD i byrådet kan lade sig spænde sig for en vogn, der er helt i modstrid med by og landskabsforvaltningens visionære og grønne ønsker og ideer for området, og mange borgere, foreninger og samråds forhåbninger.

Men - der er masser af tid endnu til at få endnu flere borgere til at gå ind i debatten, og forhåbentlig medvirke til, at der i udarbejdelsen af de konkrete lokalplaner tydeligt vil kunne ses aftryk af, at området appellerer til mennesker og fællesskaber og ikke bare en grå og kedelig bygningsmasse, som det fremstår i dag, og som man åbenbart vil gøre endnu mere massiv.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.