Hvad vil I - udvikling eller afvikling?

Jeg er billedhugger med værksted og galleri på vejen mellem Børglum Kloster og landsbyen Vrensted. 

Her har vi boet siden 1979 og har fulgt udviklingen af egnen.

Vrensted er gået fra at være lidt kedelig kun med aktiviteter omkring skolen, som nu er nedlagt, til at være et sted med mange aktiviteter i byens kulturhus, samt rigtig mange tilflyttere, som sætter de gamle huse fint i stand.

Vi er fire km fra Løkken, som også har undergået en fantastisk udvikling og nu snart er i stand til at konkurrere med Skagen.

Mit galleri ligger på landet med idyllisk udsigt til det historiske Børglum Kloster. 

Her kan man sige, at der også er sket en fantastisk udvikling, nærmest en metamorfose. 

Børglum Kloster er i denne periode gået fra at være et gods med en kirke, som man kunne besøge, til at være et spændende kultursted med 15 forskellige udstillinger rækkende fra stedets historie som domkirke til kunstudstillinger, i år f.eks. med den berømte amerikanske kunstner Andy Warhol, samt en lang række skulespil som har udnyttet det historiske sted og en endu længere række koncerter.

Børglum Kloster og omegn er et sted, hvor man hører danmarkshistoriens vingesus, og med den nye forskning i stedet kan det blive endnu vildere. 

Børglum Kloster er nemlig på vej til at ansøge om status som Unesco Verdensarv.

Det siger sig selv, hvilken positiv betydning det vil have for udviklingen af egnen omkring Klostret. Der kommer mange turister til egnen, men erfaringen viser, at det antal kan blive tre-firedoblet med en Unesco verdensarv i området.

Lige nu kigger vi dog ind i en potentiel afvikling af området.

For rundt omkring Børglum Kloster har projektmagere søgt Hjørring kommune om opstilling af i alt 10 kæmpe vindmøller af 180 meters højde og 18 kæmpe vindmøller af 150 meters højde samt 522,8 hektar med 3,5 meter høje solcellepaneler som drejer sig efter solen.

Ikke kun vil muligheden for at komme på Unescos Verdensarvsliste falde væk med sådanne voldsomme industrianlæg, men som det er almindelig kendt, vil det betyde faldende ejendomsværdi, usælgelige huse i omgivelserne og sundhedsproblemer for områdets beboere pga. støjen fra møllerne og solcellerne.

Turisterne vil nok heller ikke finde den ellers så imponerende udsigt fra Børglum Kloster værd at rejse efter, hvis alt hvad man kommer til at se er kæmpestore sorte flader og kæmpe møller, som vil få klostret til at ligne et lille badehus.

Så i stedet for opblomstring pga. øget turisme vil man se faldende turisme, mindre besøg og handel i området, færre arbejdspladser og i sidste ende fraflytning.

Så, Hjørring Byråd, hvad vil I, udvikling eller afvikling?

Bodil Dam::billedhugger, PondCottage Art, Munkebrovej 48, Vrensted, 9480 Løkken

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.