Hvordan tør I spare på trivsel?

Hvordan tør Aalborg Kommune spare på de unges trivsel?

Over halvdelen af pigerne i 9. klasse har lavt selvværd. 13 pct. af dem føler sig ensomme. Og hele 59 pct. af dem oplever nervøsitet mindst én gang om ugen. For drengene står det næsten lige så slemt til.

Jeg bliver også nervøs, når jeg læser forslaget til budget 2024 i Aalborg Kommune. 

icon

Jeg bliver også nervøs, når jeg læser forslaget til budget 2024 i Aalborg Kommune

Der lægges nemlig op til at spare næsten halvanden million kroner på sundhedsplejen, især i 10. klasse, ungdomsuddannelserne og UngAalborgs Uddannelsescenter, der netop skal hjælpe unge fra 13-19 år med at få et mere positivt selvbillede.

Aalborg Kommune opprioriterede så sent som i 2019 arbejdet med de unges trivsel, netop fordi det står rigtig dårligt til. 

Desværre er det ikke blevet bedre siden, som tallene her øverst fra en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser.

Derfor er det stærkt bekymrende, nærmest ansvarsløst, når kommunen nu vil skære på indsatsen. Sundhedsplejerskerne er ofte de eneste sundhedspersoner, de unge kan møde regelmæssigt i deres hverdag. Og det er afgørende, at de har kendskab og tillid til deres sundhedsplejerske, så de ved hvor de skal gå hen og tør åbne sig. Det kan handle om rigtig mange ting – for eksempel overvægt, sex og graviditet, forandringer i krop og psyke på grund af pubertet, problemer i familien, manglende selvværd og ensomhed.

Her kan sundhedsplejersken skabe sammenhæng mellem hverdagen på skolen og i hjemmet og de tilbud, der i øvrigt findes for unge med mistrivsel og psykiske og fysiske problemer. 

Det handler i høj grad om at fange signaler og problemer i tide, så vi ser færre unge med alvorlig mistrivsel i fremtiden.

Lærere og pædagoger yder en enorm indsats, men den faglighed, som sundhedsplejerskerne besidder, kan ikke undværes. 

Som det hedder i høringssvaret fra samarbejdsudvalget LMU Sundhedsplejen, så kan denne besparelse have potentielt store konsekvenser og medfører større risiko for ulighed i sundhed.

Det er derfor nødvendigt kraftigt at advare mod dette spareforslag. Vi risikerer at endnu flere unge ender med at sidde alene med deres mistrivsel. Vi har brug for det stik modsatte - en større indsats for at hjælpe de unge i gang med voksenlivet på en ansvarlig måde, som de kan holde til både fysisk og psykisk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.