I Nordjylland kommer flest til skade i trafikulykker

Det er især de unge trafikanter, der kommer mere til skade, viser ny rapport

Genrefoto <i>Foto: Torben Hansen</i>

Genrefoto Foto: Torben Hansen

NORDJYLLAND:590 personer kom sidste år til skade t i trafikken i Nordjylland, og 20 personer blev dræbt.

Det gør Nordjylland til den politikreds i landet med flest dødsulykker og ulykker med tilskadekomne pr. indbygger, viser en ny rapport fra Vejdirektoratet.

I Nordjylland sker der faktisk næsten dobbelt så mange ulykker med personskade i forhold til landsgennemsnittet.

På landsplan skete der 4,83 personskadeulykker pr. 10.000 indbyggere - i Nordjylland var det tal 8,73 personskadeulykker pr. 10.000 indbyggere.

Det er - ikke overraskende - på landevejene, at de fleste kommer til skade i trafikken. Og i Nordjylland er der mange kilometer landevej, som er med til at forklare det høje antal ulykker med personskade.

- Den større andel af ulykker med personbiler i landzone kan være med til at forklare, hvorfor der sker flere alvorlige ulykker i politikredsen i forhold til resten af landet. Ulykker, der sker i landzone, vil nemlig oftere ske med højere hastighed end i byerne. Dermed stiger risikoen for, at ulykken medfører personskade, siger Vejdirektoratets trafiksikkerhedsekspert Marianne Foldberg Steffensen i en pressemeddelelse.

Og så er de nordjyske 18-24-årige - præcis som de unge på landsplan - overrepræsenterede blandt de dræbte og tilskadekomne i forhold til deres andel af befolkningen.

De unge udgjorde således 22 procent af de dræbte og tilskadekomne i politikredsen, mens de kun udgjorde 10 procent af befolkningen i Nordjylland.

- Bortset fra i de store byer er der klart flest unge, der kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken, når de kører et motorkøretøj. Det kan hænge sammen med, at de endnu ikke har opnået en stor rutine i at færdes i trafikken, og at de unge kan have en anden opfattelse af risikovillighed og udødelighed, som gør, at de tager flere chancer og kører for hurtigt, forklarer Marianne Foldberg Steffensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.