Ikke meget kød på lastbil-protest: Branchen betaler for lidt

DEMONSTRATIONER:Meget hyl. Lidt flæsk. Ikke meget kød på vognmændenes protest.

Det er virkelig lykkedes vognmændene at gøre opmærksom på deres modstand mod den nye kilometerafgift, som er en længe ventet start på roadpricing i Danmark.

Men som man siger i slagteribranchen: meget hyl, men lidt flæsk.

Der er ikke meget kød på lastbilbranchens protest.

Sandheden er, at branchen betaler alt for lidt i forhold til de gener, den påfører samfundet i form af vejslid, støj, forurening, trængsel, ulykker på vejene og ikke mindst CO2-udledningen.

icon

Sandheden er, at branchen betaler alt for lidt i forhold til de gener, den påfører samfundet

Lastbiler betaler i dag ikke i nærheden af de eksternaliteter, de påfører samfundet, viser en rapport fra DTU.

Ud fra en økonomisk betragtning og ud fra princippet om, at forureneren betaler, er det derfor helt fair, at vognmændene skal betale noget mere.

Hvis man tager klimaudfordringen og målet om at få nedbragt CO2-belastningen alvorligt, hvad vognmændene med al ønskelig tydelighed ikke gør, så kræver den grønne omstilling, at det politiske system går langt mere visionært til værks.

Det gods, som i dag transporteres på hjul ned gennem landet og videre på de europæiske motorveje, skal i langt større udstrækning over på skinner.

I stedet for at investere i ny asfalt og bilbroer over f.eks. Egholm vil en grøn transportpolitik i stedet udbygge det elektrificerede banenet og opsætte en vision om, at inden 2030 skal f.eks. 25 pct. af de varer, der i dag transporteres på lastbiler, over på tog.

I samme åndedrag vil jeg lige minde om, at adskillige af de lastbiler, der benytter vejnettet, transporterer de grise, som svineproducenterne sender til opfedning og slagtning i Polen og Tyskland.

Det koster 800 arbejdspladser i Sæby og belaster vejnettet samt klimaet. Jeg ved godt, at man ikke - som reglerne for det indre marked er nu - kan forbyde disse transporter, men måske skal lastbilbranchen og landbruget sætte sig sammen og drøfte, hvordan de kan bidrage til den grønne omstilling.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.