Jeg lægger gerne mark til Danmarks første atomreaktor

Asger Christensenfra Jordrup er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre. Medlem af Landbrugsvalget og næstformand i Fiskeriudvalget. Landmand og mælkeproducent. Medlem af Kolding Byråd indtil 2019 og formand for Kolding Havn siden 2017. E-mailadresse: asger.christensen@europarl.europa.eu. Asger Christensen skriver én gang om måneden klumme om politik og arbejdet i Europa-Parlamentet.
ENERGI:Atomenergi er nødvendigt i den grønne omstilling.
Vi kommer ikke udenom det.
Den nye generation af reaktorer leverer sikker, stabil og grøn energi, vi ikke kan gennemføre den grønne omstilling uden. Derfor er det helt på månen, at Klimarådet i en ny vurdering dømmer atomenergi ude i Danmark.
Set fra min stol er det nemlig samspillet mellem bioenergi, vindenergi, solenergi og atomenergi der skal få os sikkert i mål med den grønne omstilling.
EN komplet afskrivning af atomenergi i Danmark. Sådan lyder indstillingen fra Klimarådet. Men det er lige til at ryste på hovedet af.
For det første ignorerer Klimarådet fuldstændig de teknologiske gennembrud, man har opnået på området. To danske virksomheder fører an i udviklingen af nye reaktorer, der baserer sig på flydende salt.
DEN NYE teknologi har potentiale til at levere sinker, billig, stabil og grøn strøm. Der er nemlig flere fordele ved en reaktor med smeltet salt.
Vigtigst af alt er sikkerheden helt i top. Energiproduktionen foregår ikke under tryk, og derfor har de nye reaktorer ikke behov for samme tykke vægge. Derfor er de også billigere og hurtigere at etablere. Og så fylder de ikke mere end en 40-fods container. En enkelt container kan forsyne alle Odenses befolkning med strøm. Og det slutter ikke her.
REAKTOREN kan køre ved højere temperaturer. Det betyder i praksis, at man får langt mere ud af brændslet, der oven i købet kan bruges af flere omgange i modsætning til tidligere atomkraftværker. Overskudsvarmen kan bagefter bruges til fjernvarme eller varme til virksomheder. Det højner effektiviteten og sænker prisen - også ude ved forbrugerne. Det er da tåbeligt at afskrive sådan en lovende teknologi.
Især fordi det er svært - hvis ikke umuligt - at forestille sig, hvordan vi ellers har tænkt os at producere nok grøn strøm til at dække hele det danske forbrug… Vindmøller og solceller alene kan simpelthen ikke dække forbruget. Derfor mener jeg ikke, at vi kan se bort fra alle fordelene ved atomenergi.
I EU HAR vi længe ment, at atomenergi er en grøn energikilde. Og vi har da også blåstemplet den. Derfor er flere europæiske lande allerede godt i gang med at udvide brugen af atomenergi. Kig bare på Frankrig, Finland, Sverige, Estland, Polen, England…
DET HAR været sværere at overbevise mine kolleger i Danmark. Men Venstre er med på vognen, og skubber nu på herhjemme for en høring i Folketinget om den nye generation af atomkraftværker. Så kan Folketingets partier i fællesskab blive klogere på udviklingen, og på hvordan teknologien kan bidrage til klimahandling verden over. Det er fantastisk!
MIN ANDEN anke ved Klimarådets indstilling er, at atomkraft sammenlignes direkte med sol- og vindenergi. Det er slet ikke idéen bag etableringen. Atomkraft skal være endnu et redskab i en stadig grønnere energiproduktion.
I Danmark og i EU er der fastsat ambitiøse klimamål, der bliver meget svære at nå, hvis ikke alle værktøjer tages i brug. Europa skal være det første klimaneutrale kontinent i 2050. Det når vi simpelthen ikke, hvis ikke flere klimaneutrale energikilder støttes og fremmes.
VI KAN bare kaste et blik mod vores sydlige nabo som begik en kæmpe fejl for 12 år siden, da Fru Merkel og den tyske Bundestag vedtog et stop af atomenergi i Tyskland. Det bed tyskerne bag i, da Ruslands invasion af Ukraine pludselig gjorde energipolitik til sikkerhedspolitik. Den fejl må vi ikke lave igen!
TIDLIGERE PÅ måneden besøgte jeg et nyopført atomkraftværk i Finland. Her så jeg med egne øjne, hvor sikkert det er, hvor godt det virker og hvor stor en ressource det er for Finland i den grønne omstilling. Faktisk har brugen af atomkraft sørget for, at vores nordiske kammerater allerede forventer at blive klimaneutrale i 2035.
Netop derfor kan jeg heller ikke bakke op om en totaludelukkelse af atomenergi fra energipolitikken i Danmark. Og lad mig endelig slå helt fast:
DEN NYESTE generation af atomkraft er så sikker, at jeg hjertens gerne lægger mark til Danmarks første reaktor.
Atomenergi skal nemlig ikke bare udelukkes fra fremtidens danske energisammensætning. Den skal indgå i fremtidens energimix, så vi har en stabil, klimaneutral energikilde, der kan producere strøm, selvom vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Forsyningssikkerheden er altafgørende i fremtiden, hvor energiforbruget forventeligt vil vokse i takt med at vi bliver flere og flere mennesker.
TIL SIDST vil jeg igen understrege:
Kampen står ikke mellem atomenergi og biogas, sol- og vindenergi. Det ene udelukker ikke det andet. Et samspil mellem alle de bæredygtige energikilder er den eneste måde Danmarks færd mod den grønne omstilling accelereres, så vi kan nå de meget ambitiøse klimamål.
Nu er det efterhånden tid til, at 70’ernes ”Atomkraft - nej tak” bliver lagt i graven, tid til at vi forholder os til den nye teknologi og støtter virksomhedernes udvikling. Alt andet vil være at forsinke den grønne omstilling! Hvad venter vi på?
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.