Kampdag eller bare noget forældet kvindefis?

Rikke Christoffersen, direktør på Aalborg Handelsskole. Foto: Claus Søndberg
Af Rikke Christoffersen, direktør på Aalborg Handelsskole
KAMPDAG:Den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Og hvad så, spørger du sikkert! Er kampen efterhånden ikke noget forældet kvindefis, der ikke længere er aktuelt?
Kvinder og mænd har jo lige muligheder i dag – både politisk, økonomisk og socialt. Hvorfor dog atter debattere og bringe emnet op?
I Danmark er vi rigtig gode til at fortælle os selv, at vi har ligestilling kønnene imellem. En undersøgelse fra 2022 af forskellige landes ligestilling udarbejdet af World Economic Forum giver dog et lidt mere nuanceret billede. Her placeres Danmark på en 32. plads – bl.a. overgået af lande som Albanien, Filippinerne og Burundi.
Tankevækkende. Specielt når vi gerne sammenligner os med de øvrige nordiske lande, der alle ligger i top 5. Undersøgelser bør altid tages med et forbehold, men faktum er, at der i Danmark stadig eksisterer en række kulturelle og strukturelle barrierer for lige muligheder på arbejdsmarkedet.
Lad mig give et par eksempler:
I Danmark træffer mænd og kvinder i dag kønnede uddannelsesvalg. Mens mænd er overrepræsenterede på erhvervsfaglige og korte, videregående uddannelser, vælger flere kvinder at læse lange, videregående uddannelser. Til trods for de mange jobmuligheder er kvinder dog stadig overrepræsenterede i sektorer med lave lønninger.
Fem år efter endt uddannelse er mænds lønninger generelt steget med 48 procent, mens kvinders løn kun er forøget med 35 procent. En forklaring skyldes måske branchevalget. Flere mænd ansættes inden for områder som naturvidenskab, matematik, økonomi og jura. Omvendt er kvinderne i suverænt overtal inden for social- og sundhedsområdet.
Undersøgelser viser, at jo større andelen af kvinder er inden for en branche, jo lavere er lønnen. Hvorfor forholder det sig mon sådan?
Hopper vi ind på ledelsesgangen her i 2023, er kvinderne stadig i undertal. I den offentlige sektor udgør kvinder ca. 30 procent af de øverste ledelseslag. I private virksomheder (med mere end 50 ansatte) er tallet 26 procent. Kun 11 procent af direktørstillingerne er i dag besat af kvinder.
Hvad skyldes forskellen? Valg af uddannelse? Kvinders dilemma om at forene arbejds- og familieliv? Ulige muligheder for at indgå i erhvervsnetværk? Forklaringerne kan være flere.
Kvindernes Internationale Kampdag har rødder helt tilbage til 1910, og der er uden tvivl sket meget på ligestillingsfronten de seneste 110 år. Alligevel er der stadig nogle uforklarlige forskelle at spore kønnene imellem.
Lad os bruge dagen i morgen til at fremme kønsdiversitet og sikre lige vilkår. Ved at løfte hinanden kan vi skabe en bedre fremtid, og netop diversitet vil styrke vores virksomheder og udgøre en afgørende konkurrencefordel.
God kampdag til alle.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.