Coronavirus

Lederskribent: Det bedste ville nok være at aflyse julen

Vi bevæger os på kanten af at holde højtiden på en måde, som ingen af os ønsker

Redaktionschef på NORDJYSKE’s erhvervsredaktion, Claus T. Kræmmergård, har skrevet dagens leder. Arkivfoto: Michael Koch

Redaktionschef på NORDJYSKE’s erhvervsredaktion, Claus T. Kræmmergård, har skrevet dagens leder. Arkivfoto: Michael Koch

NORDJYLLAND:Skal vi nu aflyse julen?

Umiddelbart kan det lyde som en fiktiv trussel fra én af de utallige julekalendere, der kører over tv-skærmene i disse dage. Men faktisk er det pludselig blevet et helt reelt scenarie i Danmark.

For at det ikke skal komme så vidt, er indførelsen af yderligere corona-restriktioner i 38 danske kommuner desværre nok et nødvendigt skridt. Sådan ser det ud herfra.

På baggrund af mandagens tv-transmitterede pressemøde står man i hvert fald tilbage med det klare indtryk, at det - ud fra et rent sundhedsmæssigt synspunkt - ville være bedst at droppe samværet i den forestående højtid.

For situationen er alvorlig. Eksempelvis er der for første gang mere end 2.000 nysmittede indenfor 24 timer.

- Vi er et sted, hvor vi risikerer, at epidemien kommer ud af kontrol, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet.

Og netop julen - familiernes fest - er i denne sammenhæng farlig. For i julen rejser vi traditionelt på kryds og tværs af landet for at være sammen med vores kære, og det rummer naturligt en risiko for, at vi - sammen med julegaverne - udbreder smitte.

Er man i tvivl om sandheden i det, så kan man blot se på efterårsferien. Her røg smittetrykket i vejret, og det er forventeligt, at det samme vil ske henover julen.

Men når julen rummer så stor en risiko, hvorfor indfører man så ikke bare med det samme yderligere begrænsninger på bevægelsesfriheden i den periode?

Det kan selvfølgelig også blive et nødvendigt scenarie. Men for det første er det en situation, som de fleste af os helst vil undgå - og for det andet er det umiddelbart vurderet et redskab, som selv Mette Frederiksen frygter at bruge.

Det rummer nemlig en risiko for at folk simpelthen ikke vil lystre anvisningerne, og på den måde undermineres samtidig også myndighedernes autoritet - og vi har lige i forbindelse med minksituationen set, at det er uhensigtsmæssigt. Det skaber polarisering i samfundet, og det ønsker kun få - og i hvert fald slet ikke statsministeren.

Så på den måde er vi alle bedre tjent med de nuværende tiltag, der forhåbentlig med det samme kan banke smittetrykket betragteligt nedad.

Opgaven er stor, men i Nordjylland har vi faktisk allerede vist, at den kan udføres.

Så det ser altså ud til, at det her er den pris, vi må betale for at holde jul med dem, vi holder af. Og det er alt andet lige et bedre scenarie, end hvis vi bliver tvunget til at holde juleaften hver for sig.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden