Massiv ulighed skal fjernes

VENTETIDER:Sagerne om kræftventetider i Region Midtjylland har skabt nationale overskrifter og sat systemet på den anden ende.

Det er godt, for kræftsagen er en skandale. Der skal være styr på kræftforløbene, og alle skal selvfølgelig tilbydes rettidig behandling.

Men den omfattende og akutte indsats på kræftområdet sætter den manglende indsats på det psykiatriske område i skarp kontrast.

Da historien om overskridelse af ventetiderne på tarmkræft i Midtjylland kom frem, indkaldte sundhedsministeren til hastemøde, og der blev lynhurtigt lavet en national genopretningsplan.

Der kommer altså øjeblikkelig handling, når der er problemer på kræftområdet.

Når vi ser på psykiatrien, så ser det helt anderledes ud.

Her har brugere, ansatte, pårørende og eksperter i årtier forgæves forsøgt at råbe politikerne på Christiansborg op.

Psykiatrien har været massivt underprioriteret og underfinansieret på trods af, at de psykiske sygdomme er årsag til den allerhøjeste overdødelighed.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en fremragende rapport med en række anbefalinger, og de faglige miljøer skriger på politisk handling.

Alligevel er psykiatrien først for nylig begyndt at interessere politikerne i Folketinget. Selvom der nu på papiret er afsat midler til at gøre noget ved de massive udfordringer i psykiatrien, halter handlingen stadig massivt bagud. Ja, der sker rent ud sagt ikke noget. De 40 mio. kr. som er fremrykket på finansloven, skal fordeles mellem de fem regioner, og vil nærmest ikke kunne mærkes i det daglige. Der er brug for, at de lovede midler hurtigst muligt kommer ud og virker.

Den politiske nølen fra Folketinget understreger, at der stadig er massiv ulighed i sygdomme, hvor nogle sygdomme tages alvorligt med genopretningsplaner og hasteindsatser, mens andre bliver behandlet stedmoderligt med manglende interesse og handling. Det er ikke godt nok!

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.