Ligestilling mellem mænd og kvinder

Megastjerne: Nej tak til at optræde som "Olympisk gris"

Nedsættende bemærkninger koster kreativ chef OL-job

Karin Trine Pedersen.

Karin Trine Pedersen.

Af Karin Trine Pedersen, journalist i Det Nordjyske Mediehus

Sport for sig og politik for sig. Sådan har det vist aldrig været.

Sagen om fodboldlandsholdets mulige deltagelse i VM i Qatar næste år viser det med al ønskelig tydelighed - og nu er der også knas i den olympiske ånd før legene i Japan til sommer.

Her er vi ude i noget kønspolitik og upassende mandehørm på højt plan.

Hiroshi Sasaki, der skulle stå i spidsen for åbnings- og afslutningsceremonien ved OL i Tokyo, har sagt sit job op - formentlig i sidste øjeblik, inden han blev fyret.

Det skyldes nedsættende bemærkninger, rettet mod den japanske megastjerne Naomi Watanabe. Han har - jamen hold fast - foreslået, at Watanabe kunne spille en rolle som ”Olympig” - olympisk gris - ved åbningen.

Naomi Watanabe er ikke bleg for at vedkende sig sin buttede figur, og den japanske entertainer står da også bag plus-size tøjmærket Punyus, som løst oversat fra japansk betyder Buttet.

Men ligefrem at skulle optræde som olympisk gris er alligevel at gå over stregen, mener hun.

- Jeg er tilfreds med min figur, og som altid, vil jeg gerne udtrykke mig som Naomi Watanabe, uden særligt fokus på at være fed. Jeg håber, vi kan have en verden, hvor vi kan respektere og anerkende hver persons individualitet og tankegang, siger Watanabe om sagen.

Som altså nu, helt rimeligt, hvis du spørger mig, har kostet den ”morsomme” idémand jobbet.

 Naomi Watanabe er til den buttede side og har det fint med det. Men ideen om at optræde som Olympig - olympisk gris - er mandehørm på et uacceptabelt niveau.. Arkivfoto:  Reuters/ritzau/Scanpix

Naomi Watanabe er til den buttede side og har det fint med det. Men ideen om at optræde som Olympig - olympisk gris - er mandehørm på et uacceptabelt niveau.. Arkivfoto: Reuters/ritzau/Scanpix

I det nordjyske undrer mange borgere sig over, at deres naturskønne nærmiljøer skal plastres til med kæmpestore vindmøller og mange kvadratkilometer skal dækkes med blanke solcellepaneler, der - hvis man skal tro opstillerne - kan klare hele verdens klimaudfordring.

Problemet er, at den helt lokale udfordring er for stor en mundfuld for kommunernes forvaltninger og politikere. Energiplanlægning skal ikke foregå på lokalt plan. Der er brug for det store overblik og de dygtigste eksperter - ikke for tilfældige lodsejere og investorer, der kan genkende en god forretning, når de ser den og for kommunalpolitikere, der frem for at lytte til deres egne borgere og vælgere hellere lytter til investorer, der gladeligt betaler for at få jævnet folks boliger med jorden eller tvinger dem til at flytte.

Lur mig, om det skyldes hjertevarmt samfundssind. De gjorde det ikke, hvis ikke det kunne betale sig. I kroner og ører.

I ugen der gik faldt en del lokker for frisørernes sakse. Godt for dem, der virkelig har savnet salonernes velduft og professionalisme, og for frisørerne, der har savnet deres håndværk og kunder. Selv har jeg nærmest vænnet mig til coronahår efter fem måneder med hjemmeklip. Jeg undskylder for uregerligt strit, selvom mine omgivelser muligvis lægger mindre mærke til det, der egentlig er en ny stil, end man skulle tro.

Så indtil videre overlader jeg mit nummer i frisørkøen til jer, der ikke an leve uden. Værsgo’!

Jeg har heller ikke mænget mig i butikslivet - så også her er min plads ledig til jer, der ikke kan styre shoppegenet via nettet.

Men jeg glæder mig, til jeg er nummer ét i vanccinekøen og kan få mit coronapas. Det giver mig min frihed og spontanitet tilbage. Dét har jeg savnet.

Må, men hvis frisøren eller butiksindehaveren eller restauratøren ikke vil kontrollere mit coronpas, så skal de ikke regne med mig.

For i modsætning til alle de, der tror en masse om corona, vacciner, virus, pandemier og politikere, så er der for mig at se en masse at stole på og være glad for:

Vi lever i et demokratisk land. Vi har styr på rigtig meget. Vores politikere har vi valgt og stemt på. Det er det modsatte af diktatur.

I Myanmar bliver folk skudt ned på åben gade. Her demonstreres fredeligt mod den brutale militærmagt, der har afsat landets lovligt valgte regering. Foto: ritzau/Scanpix

I Myanmar bliver folk skudt ned på åben gade. Her demonstreres fredeligt mod den brutale militærmagt, der har afsat landets lovligt valgte regering. Foto: ritzau/Scanpix

Hvis du er i tvivl om, hvad det er, så se f.eks. til Myanmar, hvor militæret igen-igen har tiltvunget sig magten og forsvarer den med en brutalitet, vi heldigvis er fri for. Der skydes tilfældige borgere ned på åben gade, mens den lovligt valgte regeringsleder er fængslet for import af walkie-talkier. Militæret i Myanmar er kendt for altid at kunne skaffe en passende paragraf, hvis der er nogen, de ønsker at sætte ud af spillet.God søndag

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.