Coronavirus

Massetest af knap 190.000 nordjyder - her er resultatet

- Jeg er super stolt, siger regionsrådsformand om nordjydernes medvirken

De fleste borgere i de syv nordjyske kommuner er blevet corona-testet, og det får de ros for. Foto: Line Bloch Klostergaard/Region Nordjylland

De fleste borgere i de syv nordjyske kommuner er blevet corona-testet, og det får de ros for. Foto: Line Bloch Klostergaard/Region Nordjylland

NORDJYLLAND:Mere end to-tredjedele af borgerne i syv nordjyske kommuner har ladet sig teste i forbindelse med en massetest, Region Nordjylland gennemførte.

280.000 borgere blev opfordret til at blive corona-testet fra 7. november og knap en måned frem.

Årsagen var mistanke om, at en muteret coronavirus - cluster 5 - havde bredt sig i de syv nordjyske kommuner Hjørring, Frederikshavn, Læsø, Jammerbugt, Brønderslev, Vesthimmerland og Thisted.

Så mange var smittet

En foreløbig opgørelse viser, at 68 procent af borgerne fulgte opfordringen til at lade sig teste. I alt blev 186.499 testet.

Af dem er 419 borgere testet positive for covid-19, og det svarer til 0,2 procent.

- Jeg troede, vi ville finde lidt flere med smitte. Resultatet viser, at ”mørketallet” er lavere end, hvad jeg havde ventet, siger Jan Nybo, chef for regionens covid-19 testindsats.

Hidtil er der ikke fundet den særlige cluster 5-mutation blandt de 0,2 procent af prøverne, som viste sig at være positive.

Alle de prøver skal analyseres yderligere - såkaldt gensekventeres - for cluster 5-mutationen, og den proces kræver længere tid.

Så der kan gå yderligere et par uger, før man med sikkerhed ved, at der ikke var cluster 5 blandt de knap 190.000 nordjyder, der blev testet.

Nedlukningen

Det var netop frygt for spredning af cluster 5, som førte til nedlukningen af de syv nordjyske kommuner.

I værste fald kan en spredning af den muterede corona-virus fra mink til mennesker betyde, at kommende vacciner mod covid-19 ikke er effektive nok, frygter sundhedsmyndighederne.

Regionsrådsformand Ulla Astmann er glad for, at så mange borgere i de syv nordjyske kommuner har deltaget i massetesten:

- Jeg er super stolt over, at så mange nordjyder har bakket op om at stå sammen, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i en pressemeddelelse fra Region Nordjylland .

Erfaringer fra Nordjylland

Jan Nybo tilføjer, at erfaringerne fra massetesten i Nordjylland kan bruges andre steder i Danmark:

- Hele Danmark får glæde af, at vi nu har set, hvor stor en effekt vores restriktioner har haft, siger han.

I Thisted Kommune blev 76 procent af borgerne testet, i Frederikshavn 75 procent, i Jammerbugt Kommune 67 procent mens 64 procent blev testet i både Læsø og Vesthimmerlands kommuner .

I Hjørring Kommune er 63 procent testet, og i Brønderslev Kommune 59 procent.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.