Nej til censur - lad ytringsfriheden sejre

Asger Christensen fra Jordrup er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre. Medlem af Landbrugsvalget og næstformand i Fiskeriudvalget. Landmand og mælkeproducent. Medlem af Kolding Byråd indtil 2019 og formand for Kolding Havn siden 2017. E-mailadresse: asger.christensen@ europarl.europa.eu. Asger Christensen skriver én gang om måneden klumme om politik og arbejdet i Europa-Parlamentet.

Asger Christensen fra Jordrup er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre. Medlem af Landbrugsvalget og næstformand i Fiskeriudvalget. Landmand og mælkeproducent. Medlem af Kolding Byråd indtil 2019 og formand for Kolding Havn siden 2017. E-mailadresse: asger.christensen@ europarl.europa.eu. Asger Christensen skriver én gang om måneden klumme om politik og arbejdet i Europa-Parlamentet.

Jo mere uenige vi er, desto mere skal vi lytte, sagde min far altid. 

Men det er desværre ikke den filosofi, som troldehæren af ulveelskere lever efter. De bruger i stedet metoder som trusler, anmeldelser og rapporteringer af mine opslag på bl.a. Facebook. Og nu er det lykkedes dem at få min profil lukket ned på X - tidligere kendt som Twitter.

JEG ER nemlig blevet suspenderet på baggrund af anmeldelser om ”violent speech” i et opslag om regulering af ulve. 

Det er en kæmpe demokratisk udfordring, når uenigheder på den måde fører til direkte censurering. Sådan et land må Danmark ikke blive.

VI ER så heldige at leve i et land, hvor ytringsfrihed er en grundlovsfæstet rettighed. 

Det er en gave, at vi kan sige og mene, hvad vi vil. Så længe vi selvfølgelig kan stå på mål for det. Vores lille samfund er blandt de frieste i verden, fordi vi har lov til at være uenige, og fordi vi har et demokrati, vi kan være stolte af. Men hverken demokratiet eller ytringsfrihed må vi nogensinde tage for givet.

TENDENSEN i samfundet går den helt forkerte vej i forhold til vores ret til at være forskellige og uenige: En udskamning, hvis man spiser kød. En latterliggørelse, hvis man drikker komælk. Chikanering og censurering, hvis man er uenig i en politisk debat om ulve. Den offentlige udskamning og censurering har nået nye højder - det er jeg selv et bevis på.

På X skrev jeg, at ulven ikke hører hjemme i Danmark og at vi skal have mulighed for at skyde dem. Dagen efter ville jeg tjekke min konto, men ulvearmadaen havde fået min profil taget ned, fordi jeg brugte ordet ”skyde”. Men helt ærligt, det er svært at tale om regulering af ulve og i det hele taget jagt på dyr uden at bruge ordet skyde.

MEN ULVEHÆREN skal simpelthen ikke have lov til på den måde at tyrannisere den offentlige debat. Jeg har alle dage ment, at vi skal have kigget på mulighederne for at regulere den kraftigt stigende ulvebestand. En holdning, der har medført utallige hadefulde beskeder og direkte trusler. Reaktioner, som min far i hvert fald ikke ville have bifaldet. For hvad er det frie ord værd, hvis man kun må ytre sig frit, hvis alle er enige?

YTRINGSFRIHEDEN skal frigøre stemmer, ikke undertrykke dem. Vi må ikke lade os binde på mund og hånd på den måde - det hører ingen steder hjemme i et frit, demokratisk samfund som det danske. Og så er det sådan set fuldstændig ligegyldigt, hvad man mener om ulvene. 

Nogen mener, at de er søde. Jeg mener, at den skal reguleres til et fornuftigt niveau. Men det fik jeg så ikke lov til at mene på de sociale medier.

MED DE tendenser, vi ser særligt på de sociale medier, kunne jeg godt frygte, at de online platforme bliver et ekkokammer, hvor kun få udvalgte og ”accepterede” holdninger får lov at blive delt. 

Når jeg fremhæver de sociale medier, så er det fordi, det særligt er her, at ytringsfriheden er under pres. 

Det er mit seneste opslag et tydeligt bevis på.

PÅ STORT set alle mine ulvekritiske opslag på eksempelvis Facebook, oplever jeg, at organiserede grupper af ulvefortalere sviner mig til, sender trusler, anmelder og rapporterer opslagene og skaber anden terrorisering. Det er langt over grænsen for, hvad jeg vil finde mig i. 

Men endnu værre er det for demokratiet og ytringsfriheden, når en lille befolkningsgruppe kan udelukke en bestemt person på grund af et enkelt ord.

Forstå mig ret: Jeg har ikke noget problem med, at folk kritiserer mig eller mine holdninger. Det hører med når man stikker næsen frem, og det må jeg som folkevalgt leve med. Men jeg finder det problematisk, at en koordineret ulvehær blot ved hjælp af en enkelt knap kan lukke hele mit talerør. Bare fordi de er uenige.

DET ER vigtigt for mig at understrege, at bare fordi vi har ytringsfrihed, er det ikke en fribillet til at tage hovedet under armen og opføre sig som en klaphat. 

At brænde Koranen af eller svine folk til online tjener intet andet formål end provokation. Ytringsfriheden er ikke en opfordring til at være en tosse eller være nedværdigende over for andre mennesker. I stedet giver ytringsfriheden os et rum, hvor der er plads til uenighed. Det er et af vores stolteste levn helt tilbage fra oplysningstiden, som sikrer, at det ikke kun er elitens ord, der bliver hørt.

OM DU elsker tofu eller hader komælk er helt op til dig - os kødspisere og komælkedrikkere skal nok lade være med at komme efter dig for det. 

icon

At brænde Koranen af eller svine folk til online tjener intet andet formål end provokation

Ytringsfriheden er med til at skabe rum for uenighed og debat. Hvis vi lukker alle andre ude, som ikke er af samme overbevisning som os selv, ender i vi som et af de samfund, vi ellers prøver at tage så meget afstand fra. Så sæt dig op i helikopteren, se det store perspektiv, og lad ytringsfriheden sejre, så vi fortsat kan være et af de frieste og mest tolerante samfund i verden.

DET KÆMPER jeg for hver eneste dag i EU’s demokratiske instans, Europa-Parlamentet. Og jeg håber, at jeg kan få mit talerør på X tilbage, så jeg kan fortsætte med at dele politiske udviklinger og mine personlige holdninger med både borgere og journalister. 

Kun sådan kan vi fortsat sikre vores frie land samt en demokratisk afstemning til næste valg. Jeg håber, at ytringsfriheden sejrer i sidste ende.

Asger Christensen::medlem (V) af Europa-Parlamentet

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.