Ambulancer

Nordjylland: 86 udrykninger med ambulance nytårsaften

Antallet af øjen- og håndskader er gjort op

Foto: Jan Pedersen

Foto: Jan Pedersen

NORDJYLLAND:Det danske akutberedskab havde 994 udrykninger med ambulance og akutlægebil nytårsaften og -nat. Heraf var der 86 udrykninger i Region Nordjylland.

Det fremgår af en oversigt, der dækker udrykninger fra klokken 18 nytårsaften til klokken 6 nytårsmorgen. Samlet set har travlheden ligget på niveau med sidste år.

86 udrykninger i Nordjylland lyder måske af meget, men det er kun fire af dem, der skyldes uheld med fyrværkeri. Der er sket flere skader end det, men her har der altså ikke været tale om ambulancekørsel.

- Vi har set et mindre antal skader forårsaget af fyrværkeri - i alt seks-syv stykker. Af dem har fire været øjenskader, hvoraf en har været af alvorlig karakter, som har krævet specialiseret behandling. Derudover har der været to-tre håndskader, som alle fik afsluttet behandlingen i akutmodtagelsen, siger overlæge Lars Hornshøj Thomsen fra Akut- og Traumecenteret på Aalborg Universitetshospital.

Akutmodtagelsen i Hjørring har behandlet tre fyrværkeriskader, som alle var håndskader.

Generelt melder Region Nordjyllands akutmodtagelser om en travl men ikke ekstraordinær travl nytårsnat. Ud over fyrværkeriskader har der været tilskadekomst på grund af for stort alkoholindtag, slagsmål eller uheld.

- Umådeligt stille nytår

De 86 ambulancekørsler er "meget få" i forhold til, at der jo var tale om en nytårsaften. Sådan lyder det fra Kenneth Lübcke, der er enhedschef i Den Præhospitale Virksomhed.

- Der findes almindelige hverdage, som har været mere travle end denne nytårsaften. Når man ser på, at der har været mange festglade mennesker i byen og masser af alkohol og fyrværkeri, så er det et umådeligt stille nytår, vi har haft, konstaterer han.

Med hensyn til fyrværkeriskader siger Kenneth Lübcke, at mange har været behandlet på stedet.

- Det har ikke været livstruende eller invaliderende skader, fortæller han.

Der har været voldsepisoder men ikke ud over det, der ses på en lørdag aften. Resten har været sygdomskørsler helt som på en almindelig hverdag.

Ni øjenskader på landsplan

Region Sjællands AMK-Vagtcentral - der har samlet de landsdækkende tal - melder om i alt 45 udrykninger, som vurderes at være på grund af fyrværkeri. Dermed er der her tale om et fald i forhold til sidste år, hvor tallet var 67.

Af de 45 fyrværkeri-relaterede udrykninger var der 15 udrykninger til øjenskader og 20 udrykninger til håndskader. Sidste år var der henholdsvis 19 udrykninger til øjenskader og 22 udrykninger til håndskader.

Antallet af øjenskader, der er blevet behandlet på øjenklinikker på landets sygehuse nytårsnat, ligger langt under niveauet sidste år. I alt ni øjenskader blev det til.

Det oplyser overlæge Jørgen Villumsen, der er overlæge på Øjenklinikken på Rigshospitalet i Glostrup.

- Tallene er lavere, end de har været længe. De sidste fire år har de ligget klart højere, og nu ligger de på et niveau, som man så i starten af 00'erne, siger Jørgen Villumsen.

Sidste år blev 22 personer behandlet for øjenskader, mens der året forinden blev registreret 28 behandlingskrævende øjenskader.

- Det glædelige er, at der kun er to alvorlige øjenskader. Det vil sige, at de har en synstruende tilstand. Resten kommer sig sandsynligvis helt uden mén, siger Jørgen Villumsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.