Nordjyske mener: Der skal være orden i tingene - men også plads til situationsfornemmelse

Lederskribent Ove Nørhave <i>Foto: Lars Pauli</i>

Lederskribent Ove Nørhave Foto: Lars Pauli

LEDER:"Der skal være orden i tingene!".

Sådan sagde den bryske og emsige og kronisk humorforladte paragraf- og regelrytter hr. Stempelkvist igen og igen (og igen) i en af barndommens tv-julekalendere.

Det lo vi meget ad dén december.

For voksne har smilet det imidlertid med hurtigt at stivne i mødet med virkelighedens paragraf- og regelryttere. Som nu den repræsentant for ordensmagten, der - helt efter reglerne - har kaldt en frivillig redningsmand ind til siden for at stikke ham en fartbøde og en betinget frakendelse af kørekortet.

Den frivillige redningsmands brøde har bestået i, at vedkommende over hals og hoved - og lidt for hurtigt - er rykket ud til en redningsaktion i Hanstholm i forbindelse med en mand-over-bord-ulykke.

Det kunne jo være handlet af i al mindelighed. Og i al hast.

Den pågældende politibetjent kunne jo i smidighedens navn have tilbudt en eller anden for assistance, så den frivillige redningsmand kunne været kommet hurtigere frem.

Men livsfarlig tid - livsfarlig for offeret for mand-over-bord-ulykken - blev spildt på at få det store, kølige overblik, optage rapport og hvad der nu ellers skal til for at køre bøde- og straf-maskineriet i stilling. Til - fuldt forståeligt - stor forargelse for ikke bare såkaldt almindelige borgere, som har påtaget sig opgaven med at foretage en indsamling for at dække bøden, men også flere folketingspolitikere, der har følt sig kaldet til blandt andet at foreslå særregler for frivillige redningsfolk. Eller måske blå blink til køretøjer, der bliver ført af redningsfolk.

Strengt taget burde det vel kunne klares ved det, som de fleste har lært i forbindelse med erhvervelse af kørekort, nemlig at man kan sætte en synlig, hvid klud i klemme i døråbningen, så andre kan se, at en civil bil også godt kan have ekstra høj fart på - og stadig være i lovligt ærinde.

Hver gang politikere rykker ud til konkrete enkeltsager, er det et tegn på, at noget er galt - og at de derved kan risikere at fortabe sig i detaljer i stedet for at holde sig inde på de store, overordnede linjer.

I lige nøjagtigt sagen med den frivillige redningsmand i fuld fart på vej mod Hanstholm Havn ligger det lige for at kalde på situationsfornemmelse og konduite.

For ja, der skal være orden i tingene, men hvis man sætter det konkrete arbejde med at stikke fartbøder ud og lægge op til betinget frakendelse af kørekort højere end arbejdet med at redde menneskeliv, er der et eller anden grundlæggende galt med menneskesynet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.