Nordjyske mener: Endnu et tegn på, at den politiske hjemløshed breder sig

Leder Nordjyske mener. Ove Nørhave. Aalborg d. 5 januar 2023 Foto: Lars Pauli
LEDER:Sjældent er et politisk parti kommet så elendigt fra land efter et valg som Nye Borgerlige.
Oven på folketingsvalget 1. november gik der kun seks dage, før et af medlemmerne, Mette Thiesen, blev nødt til at træde ud af folketingsgruppen og blive løsgænger efter en pinlig sag af delvist privat karakter med en åbenbart hidsigt anlagt kæreste, som har udsat en person i partiorganisationen for et voldeligt angreb.
Og nu har den absolutte topfigur, selveste partiformanden og medstifteren Pernille Vermund, meddelt, at hun har tænkt sig at træde tilbage. At hun ikke genopstiller - og at hun i øvrigt vil trække sig helt ud af dansk politik.
Og nej, det sker bestemt ikke i ærgrelse eller irritation over, at Nye Borgerlige så langt fra klarede sig godt som ventet ved valget - og kun endte med 3,7 procent af stemmerne og seks mandater - for det har hele tiden været meningen, at Pernille Vermund kun ville tage én, højst to perioder i Folketinget, før hun ville se sig om efter noget andet.
"Jeg ved, at jeg er en fremmed fugl herinde", har hun udtalt til dagbladet Politiken.
"Jeg er arkitekt, har været det hele mit liv, og på den måde er det at være politik et meget anderledes liv for mig. Det skal man kunne holde til. Og det kan jeg endnu. Men jeg synes ikke, jeg kan byde danskerne og vores vælgere og partiet, at jeg er her længere, end hvad jeg sådan kan holde til personligt".
Det må man have respekt for. For der er så rigeligt med eksempler på politikere, der er blevet hængende et godt stykke forbi sidste salgsdato - og hvis det ikke længere i en eller anden form er den hellige ild, der brænder, altså lysten og viljen til at ville præge og forme og forandre, men kun en lukrativ løn og endnu mere lukrative pensions-, bolig- og eftervederlags-forhold, der holder på én, er det nok på tide at komme i gang med at foretage sig noget andet. Også for ikke at stå i vejen for andre, der brænder.
Tilbage efter Pernille Vermund står syv års indædt og målrettet kamp for åbenlyst nationalkonservative værdier til højre for Dansk Folkeparti - og det åbne spørgsmål er nu, om Nye Borgerlige trods alt har været for meget en énpersons-opfindelse med en yderst skarpt profileret formand til at kunne leve videre efter næste valg.
Set i dét lys har Nye Borgerlige ikke så lidt til fælles med et par andre énpersons-opfindelser som Danmarksdemokraterne og Moderaterne - den dag henholdsvis Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen af en eller anden grund slipper roret, er det et spørgsmål, hvor meget der bliver tilbage, og hvor vælgerne så driver hen. Tilbage til et hensygnende Venstre og et endnu mere kriseramt Dansk Folkeparti? Den politiske hjemløshed til højre for midten breder sig.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.