Nordjyske mener: Skolefesten er det forkerte sted at spare

Det er en nærmest umulig opgave, skoleledere i Hjørring er sat til at løse. Men når skolefesten forsvinder, er slaget tabt.

Leder Nordjyske mener. Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør. Aalborg d. 5 januar 2023 <i>Foto: Lars Pauli</i>

Leder Nordjyske mener. Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør. Aalborg d. 5 januar 2023 Foto: Lars Pauli

LEDER:Det gør ondt på alle, lige fra lokalpolitikere og skolelærere over forældre, når sparekniven dette forår endnu en gang svinges over folkeskoleområdet i Nordjylland, for en god, lokal folkeskole er en kommunal kerneopgave og hjerteblod for ethvert lokalsamfund eller by.

Men med kommunale budgetter som i år blandt andet presses af øgede udgifter til el, varme og af den høje inflation, er der for flere kommuner ingen vej uden om skoleområdet.

I Thisted Kommune er der en hel håndfuld skolelukninger på dagsordenen, mens dét håndtag i Hjørring Kommune er blevet drejet på for år tilbage, så her må der skæres i de enkelte skolers budgetposter for at få pengene til at række.

Det er ikke bare trist, men stærkt bekymrende, at det også skyldes en anden bombe under kommunernes økonomi, nemlig specialområdet. Den stigende psykiske mistrivsel blandt børn og unge er blevet en stor ekstra post på de kommunale budgetter, der bare vokser og vokser. Da der ikke følger ekstra bevillinger med til området fra staten, skal lokalpolitikerne selv finde pengene i kommunens budget - i Hjørring Kommune helt specifikt på skoleområdet.

Dermed rammer problemerne med mistrivsel ikke kun de berørte børn. Alle børn i Hjørring Kommune får et dårligere skoletilbud, for pengene til specialtilbud tages direkte ud af de enkelte skolers budgetter.

Det gør politikerne i Hjørring Kommune naturligvis ikke for sjov skyld, men det er alligevel et paradoks, fordi man ved at finansiere specialskoleområdet ved 1:1 at tage fra normalskoleområdet risikerer at skabe flere problemer med mistrivsel i en mere presset skolehverdag, og dermed er den onde cirkel sluttet. Det er som at tisse i bukserne, som man vist sagde i min skoletid.

Dén øvelse er skolelederne i Hjørring så nu i gang med: At skabe et skoletilbud, hvor alt det sjove, alt udover den "rå" undervisning, bliver vejet og værdisat, for derefter med smerte at blive skåret væk: Lejrskoleture, kantinemad, skolefester. Alle de ting, man som voksen kan huske fra sin skoletid som højdepunkter eller åndehuller.

Det er ikke rimeligt, og det er heller ikke ordentligt over for hverken børnene eller ansatte på skolerne. Og alligevel er det virkeligheden, indtil der bliver bevilget ekstra penge til den bombe under kommunernes økonomi, som børn i mistrivsel er.

Indtil det sker, har skoleledere og skoleforvaltningen i Hjørring Kommune en svær og vigtig opgave i at bevare noget af flødeskummet, af alt det sjove i folkeskolen. Når skolefesten forsvinder, er slaget tabt.

Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Nordjyskes holdning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Nordjyllands Politi lukker rockerklubhus i Nørresundby midlertidigt
Luk