Nye restriktioner fra i dag: Her er tre ændringer, hvis du rejser med bus eller tog
En række nye restriktioner træder i kraft onsdag og det får betydning for dem, som rejser med offentlig transport

De skærpede restriktioner betyder, at de rejsende skal forholde sig til nye retningslinjer i bus og tog. Arkivfoto
NORDJYLLAND:En række nye restriktioner træder i kraft i dag, og det får konsekvenser for rejsende, der skal med bus eller tog.
Tiltagene er et led i regeringens plan for at mindske coronasmitten i Danmark og mindske presset på sundhedsvæsenet.
Rejser du med bus eller tog, er der derfor en række nye ting, du skal være opmærksom på.
1) Du bør ikke betale med kontanter
Nordjyllands Trafikselskab fik i forbindelse med nedlukningen i marts en løftet pegefinger fra forbrugerombudsmanden, fordi man i en periode havde lukket for muligheden for at betale for en billet kontant i bussen.
Dengang gjorde man det for at mindske smitterisikoen og passe på chaufførerne, men det måtte man altså ikke ifølge forbrugerombudsmanden.
Alligevel opfordrer NT nu til, at rejsende betaler for billetterne via NT's app eller med rejsekort, så man ikke behøver at have kontakt med chaufføren.
Og NT håber, at forbrugerombudsmanden vil genoverveje sin beslutning og give midlertidig tilladelse til at stoppe kontantsalget.
- Vi har sendt en forespørgsel til forbrugerombudsmanden sammen med de øvrige trafikselskaber i Vestdanmark, for det er svært at overholde afstandskravet på to meter, når man skal betale for en billet, siger chef for kunder og salg hos NT Mette Henriksen til NORDJYSKE.
- Vi gør det for både at passe på de rejsende og vores chauffører.
2) Sid kun sammen med personer fra din husstand
Med et øget afstandskrav på to meter, er det ikke længere muligt at holde afstandskravet til de andre rejsende, der sidder overfor dig på fire-personers-sæderne i bus eller tog. Derfor opfordrer NT til, at rejsende kun sidder på de sæder sammen med personer fra samme husstand.
- Vi har indsat ekstra personale, der kan guide de rejsende, så de ikke sætter sig ved siden af, eller overfor hinanden, hvis de ikke bor i samme husstand, siger Mette Henriksen.
3) Benyt alle døre til ind- og udstigning
Ligesom i marts måned bør alle rejsende fordele sig ved dørene i busserne og tog, så alle ikke stiger ind og ud af de samme døre.
Det har givet NT noget ekstra arbejde med at sikre, at alle rejsende kan tjekke ind og ud ved samtlige døre.
En del færre rejsende
NT holder konstant øje med, hvor mange rejsende, der er med deres busser og tog, og i øjeblikket har restriktionerne og især mundbindskravet haft en effekt på antallet af rejsende.
Og når mange arbejder hjemmefra på både arbejde og studier, betyder det at NT slet ikke er i nærheden af en belægning på omkring 75 procent.
- Vi får hele tiden meldinger, hvis vi overskrider en belægning på 50 procent, så vi kan indsætte ekstra busser, hvis det er nødvendigt, siger Mette Henriksen.
Det har dog kun været tilfældet få gange - og kun i bybusserne i det centrale Aalborg.
Derfor forventer Mette Henriksen også, at der kommer til at gå en rum tid før busser og tog igen er fyldte, som før coronakrisen.
- Med de anbefalinger, der er kommet om, at man skal benytte alternative transportformer, så er der ikke noget at sige til, at nordjyderne fravælger den kollektive trafik. Men der skal noget ekstraordinært til at vende den udvikling, når først kunderne har fået en ændret transportadfærd, siger hun.
Restriktionerne gælder foreløbig indtil 17. januar.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.