Fire er døde, 100 har været indlagt, men - vigtigst - 70 er raskmeldte

Region Nordjylland har offentliggjort tal for Nordjylland

Fire nordjyder er døde, efter de var smittet med coronavirus, oplyser regionen. Foto: Region Nordjylland

Fire nordjyder er døde, efter de var smittet med coronavirus, oplyser regionen. Foto: Region Nordjylland

NORDJYLLAND:De nordjyske hospitaler er langt fra i kaos. Der er - og har været - pres på, men der er stadig god plads. Både til corona-smittede og patienter med andre alvorlige sygdomme.

- Situationen ikke alarmerende. Vi er et godt stykke fra at nå det øverste trin i vores kriseberedskab. Som det ser ud nu, er vi ikke i nærheden af, at bruge den fulde kapacitet, siger Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

Status onsdag eftermiddag er, at 170 nordjyder er konstateret positive for corona. 29 er indlagt - heraf 10 på intensiv afdeling.

Fire patienter døde

Fire patienter er afgået ved døden - alle var ældre mennesker, der i forvejen led af alvorlige sygdomme. Tre af dem havde - i samråd med deres pårørende - selv meddelt, at de ikke ønskede intensiv behandling.

De fleste af de indlagte har været oppe i årene - de yngste har været i 50'erne, men flertallet har været over 70 år.

Foreløbig har følgende hospitaler i Nordjylland corona-syge patienter: Aalborg, Hjørring og Farsø, De to første tager mod nye patienter, mens sygehuset i Farsø kun har patienter, der har været indlagt i Aalborg, men ikke længere er så syge, at de kan få brug for intensiv behandling, men dog stadig er for syge til at blive udskrevet.

- Vi er stadig der, hvor vi har plads til at indlægge patienter på enestue. Derfor bliver de patienter, der kommer med symptomer, der tyder på corona, i første omgang indlagt i isolation, og der kan de være, indtil vi får svaret på deres prøver, siger Michael Braüner Schmidt.

Kapacitet øges

I de seneste dage har Region Nordjylland gjort klar til at kunne teste flere. Kapaciteten er lige nu på 480 per dag, men den vil stige i løbet af kort tid. For at blive testet, skal man stadig være ganske syg og have klare symptomer på corona. Der er ikke er fri adgang til test - heller ikke i den nærmeste fremtid.

Derfor er der ikke igangsat test af sygehuspersonalet.

- Vi holder os til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, og de siger stadig, at personalet skal blive hjemme, hvis de er syge, siger Michael Braüner Schmidt.

Om der er corona-smittede blandt personalet på hospitalerne, er derfor uvist - den mest sikre indikator er, at der ikke er sket en stigning i sygefraværet.

En enkelt gruppe får dog i de kommende dage nemmere adgang til test. Nemlig de allermest udsatte - hjemløse, misbrugere og andre, der ellers sjældent er i kontakt med sundhedsvæsenet. I samarbejde med Aalborg Kommune vil regionen etablere et tilbud, så også de kan blive testet.

icon

Det vil være fantastisk dumt at tro, at vi efter påske kan ånde lettet op og sige, at det var det. Så vil smitten stige eksplosivt

Henrik Nielsen

Myndighederne vurderer situationen fra dag til dag, for den kan hurtigt ændres.

- De kommende to-tre uger forventer jeg, at vi vil se en stigning i både antallet af smittede og indlagte. Men ikke mere end at vi stadig kan følge med. Forudsat altså at vi alle sammen passer på og overholder retningslinjerne. Også efter påske. For det her kommer til at tage lang tid. Det vil være fantastisk dumt at tro, at vi efter påske kan ånde lettet op og sige at det var det. Så vil smitten stige eksplosivt, siger Henrik Nielsen, der er ledende overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

- Hvornår kan vi ånde lettet op og sige, at det var det?

- Når der er en vaccine. Og den skal nok komme, men næppe i 2020.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.