Pak ikke kloster ind i møller

Stop nu! Hjørring Kommune sender i september 35 ansøgninger om nye vindmølle- og solcelleanlæg i en fire-ugers fordebat.

Der er helt givet store økonomiske gevinster i den grønne omstilling, og driftige udviklere, som langtfra er lokale, allierer sig gerne med trængte landmænd, som frygter for fremtiden.

En del af dem vælger derfor at få opsat vindmøller eller solcelleanlæg for at sikre sig bedre indtægtsmuligheder.

Naturligvis skal Hjørring Kommune også bidrage til den grønne omstilling, men det synes, som om ansøgerne opfatter politikernes åben-dør-princip som et stort tag-selv-bord.

Selvom kommunen arealmæssigt er stor, er der ikke plads til et hav af kæmpevindmøller og tusindvis af kvadratmeter solcelleanlæg.

Tre af de projekter, der nu er sendt i høring, ligger tæt på det vestvendsysselske kulturhistoriske landskab, hvor Børglum Kloster - som kongsgård, kloster og herregård -gennem mere end 1000 år har været det centrale midtpunkt.

Det er ikke mere end fem år siden, vi sidst diskuterede vindmøller nær Børglum Kloster, og for tre år siden nedstemte et flertal i Byrådet heldigvis projektet ved Hjortnæs med de 8 kæmpevindmøller.

Den nye ansøgning ved Hjortnæs indeholder nu mere end 400 ha. solceller samt 18 kæmpevindmøller, vel at mærke tæt placeret ved nabokommunen Brønderslev.

Yderst mod vest ved kommunegrænsen til Jammerbugt er ansøgt om endnu et kæmpeprojekt ved Vrensted - både med solceller og kæmpevindmøller, og projekt Vejby er dukket op igen med vindmøller.

Med de tre projekter vil Børglum Kloster blive pakket ind i kæmpevindmøller, og sker det, så mister Hjørring Kommune muligheden for at få sin største turistattraktion på Unesco kulturarvsliste.

Vores opfordring er, at byrådet ikke igen spilder deres egen og borgernes tid på endnu en lang og ørkesløs debat om industrianlæg ved Børglum Kloster, og at de tre projekterne derfor skrinlægges, så snart høringsperioden er færdig.

Jette Nilsson::Brøndeslevvej 213, Vrensted, 9480 Løkken og Ragnhild Jakobsen, Thygesminde Allé 127, 7000 Fredericia

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.