Passer budget til virkeligheden?
Det er så meget nemmere, når budgettet og virkeligheden passer sammen.
Når hjemmeplejens visiterede opgaver går op eller ned, skal der tilpasses, hvor mange medarbejdere der er brug for. Og det seneste års tid har timerne været for nedadgående. Det er jo en solstrålehistorie, fordi det betyder at vi har mange friske borgere, der ikke behøver hjælp.
Hjemmeplejen skal derfor tilpasse, hvor mange medarbejdere de har brug for til de opgaver der er bestilt ved dem.
Sådan er det selvfølgelig. Og selvfølgelig skal budgettet i udgangspunktet holdes.
Udfordringen bliver bare, når pengene i budgettet ikke stemmer overens med, hvor mange folk man har råd til, for til at løse de bestilte opgaver.
Det betyder, at når vi skal tilpasse, så budgettet bliver overholdt, så bliver vi for få til at løse opgaverne.
Hvordan tænker ledelsen så, at det kan løses?
I udgangspunktet må vi helst ikke bruge vikarer til opgaverne. Så bliver de faste medarbejdere opfordret til at tage ekstra timer. Merarbejde og overarbejde koster ekstra.
Men opgaverne skal jo løses.
Udfordringen er, at medarbejderne kan blive overbelastet af for lange perioder med overarbejde. Hvilket kan påvirke sygefraværet.
Sygefraværet er for højt i den offentlige sektor. Også her i kommunen. Og her kommer budgettet også ind. Da der kun er budgetteret med, at der er et sygefravær under seks pct., og når der så i virkeligheden er et sygefravær på otte-ni pct.. Men fordi kommunen gerne vil insistere på at sygefraværet er under de seks pct., må arbejdspladsen kompensere økonomisk for resten selv. Vi vil gerne have et lavt sygefravær, men lad nu virkeligheden og budgettet følges ad.
Når økonomien så er presset fra start er der lavet en rigtig smart løsning i forhold til lokalløn, der betyder at hvis arbejdspladsen har røde tal på bundlinjen, ja så kan der ikke gives lokalløn til medarbejderne.
Medarbejderne der knokler derudad, fordi opgaverne skal jo løses.
Så snakker vi jo flot om den attraktive arbejdsplads, at vi ved, at medarbejdernes har et stort fokus på at skabe balance i fritid og familie på den ene side også arbejde på den anden side. Den balance vil mine kolleger også gerne have mulighed for at vælge, men det er der ikke mulighed for. For hjemmeplejen har tilpasninger betydet ændring af vagtrul fra hver tredje weekend til hver anden weekend. Vi er så i gang med at indsluse en app, hvor vi kan ønske hvornår vi kan arbejde. Men opgaverne skal jo løses...
Når det er sagt, er hjemmeplejen et fantastisk sted at arbejde, med dygtige ledere og faglig kompetente medarbejdere der lykkes med sin kerneopgave hverdag. Og så har vi tror jeg de bedste borgere i kommunen på vores lister.
Men vi vil gerne have et budget, der passer til virkeligheden.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.