Her er fire ting, du skal vide om vanvidsbilisme

Reglerne for vanvidsbilisme er blevet skærpet, og politiet kan i højere grad end før beslaglægge biler. Her kan du se, hvilke regler der gælder, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du låner din bil ud

Efter de nye regler om vanvidsbilisme, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Også selvom du ikke planlægger at køre vanvidskørsel.  Arkivfoto

Efter de nye regler om vanvidsbilisme, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Også selvom du ikke planlægger at køre vanvidskørsel. Arkivfoto

Nordjyllands Politi har siden de nye regler om vanvidskørsel beslaglagt to biler, og Midt-og Vestjyllands Politi, der dækker Thisted og Morsø, har ligeså beslaglagt to.

Politiet har fra 31. marts i år med det samme måtte beslaglægge biler, hvor føreren kører vanvidskørsel, og det gælder også biler, som føreren af køretøjet ikke selv ejer. Det kunne de ikke før, og det betød, at de, som havde tilbøjelighed til at trykke en smule for hårdt på speederen, kunne undgå at få frataget bilen, fordi de ikke ejede den.

Derfor har man fra politisk side grundlæggende besluttet tre ting:

Politiet skal i højere grad beslaglægge køretøjer, så vanvidskørslen stopper. Derudover er bøde- og fængselsstraffene i forbindelse med vanvidskørsel blevet justeret, så de er hårdere, og politiet fratager føreren sit kørekort.

Vi har i forbindelse med de nye regler og de fire beslaglæggelser i Nordjylland spurgt anklager ved Nordjyllands Politi, Mikkel H. Holdensgaard, der er fagperson på området, hvad der sker, hvis man bliver stoppet for vanvidskørsel, og hvad man kan gøre, hvis man har lånt sin bil ud til eksempelvis et familiemedlem, som bliver taget i det.

1. Hvad er vanvidskørsel?

- Vanvidskørsel er defineret ved flere ting. Det er vanvidskørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 km/t. Derudover er det kørsel med mindst 200 km/t uanset hastighedsgrænsen. Spirituskørsel med en promille over 2,00 tæller også som vanvidskørsel, fortæller Mikkel H. Holdensgaard og fortsætter:

- Kørsel der resulterer i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Det er omfattet af straffelovens § 241, 2. pkt, der kan straffes med op til otte års fængsel. Er der spiritus involveret eller særligt hensynsløs kørsel, er dette en skærpende omstændighed. Så er der kørsel, der uagtsom forvolder betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder. Det er omfattet af straffelovens § 249, 2. pkt, der kan straffes med fængsel i op til otte år. Er der spiritus involveret eller særligt hensynsløs kørsel, er dette en skærpende omstændighed.

- Og så til sidst er der kørsel der forsætlig forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed. Det er omfattet af straffelovens § 252, der har en strafferamme op til otte års fængsel og særlig hensynsløs kørsel. De sager vi ser flest af på politiets side er navnlig spirituskørsel med en promille over 2,0 og hastighedsoverskridelser, fortæller han.

2. Det sker, hvis når man stoppes for vanvidskørsel

Politiet har tidligere end før mulighed for at beslaglægge køretøjet, fortæller anklager Mikkel H. Holdensgaard.

- De starter med at vurdere, om der er grundlag for at beslaglægge køretøjet eller ej. Der foretager politiet også de sædvanlige efterforskninger i sagerne. Så det er det indledende og inden, der overhovedet bliver nogen straffesag ud fra en betragtning om, at forbrydelsen er alvorlig nok i sig selv eller for at undgå, at personen går ud og gør noget tilsvarende igen.

- Når de er færdig med at efterforske, kommer sagen op til anklagemyndigheden, hvor jeg sidder, der vurderer sagen, og derefter bliver sagen sendt i retten, hvor straffesagen skal behandles, og det er også her, man skal afgøre, hvorvidt køretøjet endeligt skal konfiskeres eller ej.

- Hvis forseelsen er grov nok i sig selv, har vi mulighed for at tage køretøjet. Tidligere skulle politiet også ind og se på, hvem der ejede køretøjet. Hvis vedkommende ejede køretøjet, så kunne man tage det, men hvis det var lånt eller leaset, havde man ikke mulighed for fra politiets side at tage køretøjet fra den pågældende person. Det har man mulighed for nu.

- Vurderes det, at der er en sag, skal det i straffesagen afgøres, om bilen skal endeligt konfiskeres. Bliver den det, sælges den typisk på auktion.

3. Politiet beslaglægger din bil, selvom du har lånt den ud

Hvorfor skal dem, der låner deres bil ud, straffes, hvis vedkommende vælger at køre vanvidskørsel?

- Det er en politisk beslutning, der er blevet truffet i forbindelse med vedtagelsen af de her regler, hvor man på den ene side har foretaget den hensynsafvejning, at man har de meget alvorlige forbrydelser, som bliver begået, og dem har man sat op imod hensynet til den konkrete ejer af køretøjet, siger han og fortsætter:

- Der har man fra politisk side vurderet i højere grad at give politiet muligheden for at beslaglægge køretøjet i videre omfang. Tidligere har det været politiets erfaring, at der er mange personer, der har spekuleret i enten at lease eller låne køretøjer ud til hinanden, således at man undgik, at politiet kunne foretage beslaglæggelsen.

Hvad kan man så gøre, hvis man godtroende har lånt sin bil ud til et familiemedlem, og vedkommende er blevet taget for at køre vanvidskørsel?

- I forbindelse med beslaglæggelse-og konfiskationssagen, så har rette ejer, det kan eksempelvis være dig, mulighed for at komme med en bemærkning til retten og politiet omkring, at du var ikke var klar over, at eksempelvis din fætter ville føre køretøjet på den her måde.

- Man skal hæfte sig ved, at i de nye regler er der taget stilling til, at den der låner køretøjet ud skal kunne føre et aktivt bevis for, at man har været inde og undersøge, om der kunne være en risiko for, at køretøjet bliver brugt til vanvidskørsel. Det kan eksempelvis være, at man har spurgt vedkommende efter en straffeattest - det er også det samme, som leasingselskaberne kommer til at gøre. For hvis man ikke selv aktivt har gjort noget for at undgå, at bilen overdrages til en person, hvor der kunne være en risiko for, at køretøjet blev brugt til vanvidskørsel, så vil køretøjet blive konfiskeret af retten.

🚨 TÆNK DIG OM, FØR DU LÅNER BILEN UD 🚨 Det kan være en rigtig god idé at tænke sig om en ekstra gang, inden du låner...

Slået op af Midt- og Vestjyllands Politi iFredag den 9. april 2021

Men det er jo nok ikke mange, der spørger et tæt familiemedlem efter en ren straffeattest. Hvad kan man helt konkret gøre? Kan man eksempelvis vise en SMS til politiet, hvor man har skrevet, at vedkommende ikke skal køre vanvidskørsel i ens bil?

- Det ville være et moment, der indgår i afvejningen, når vi foretager vurderingen af sagen. Er personen tidligere straffet kunne det godt være et argument for, hvorfor man ikke skal låne sin bil ud til pågældende person.

4. Sådan kan udlejningsselskaberne sikre sig

- Efter de nye regler har udlejning-og leasingselskaberne også mulighed for at beslaglægge deres køretøjer. Så hvis du lejer en bil gennem eksempelvis GoMore, har de mulighed for at kræve, at du skriver under på en tro-og loveerklæring, hvor du erklærer, at du eksempelvis ikke tidligere er straffet for overtrædelse af færdselsloven.

- Et andet eksempel er, at selskaber formentlig i efteråret 2021 får mulighed for at kræve, at den pågældende person fremlægger en straffeattest. På straffetesten er politikerne i øjeblikket ved at vedtage nye regler, hvor de groveste færdselsovertrædelser vil komme til at fremgå af den private straffeattest, så selskaberne på den måde har mulighed for at sikre sig.

- Og endeligt har selskaberne mulighed for at skrive i deres kontrakter, at deres køretøjer ikke må blive anvendt til vanvidskørsel, og såfremt det måtte være tilfældet, har de mulighed for at skrive i kontrakterne, at de vil rette et civilretligt krav på formentlig bilens værdi mod brugeren af køretøjet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.