Coronavirus

Politikere om et halvt år med corona: Ren luft, savn af forældre - og af håndtryk

Flere af partilederne havde det svært med, at de ikke kunne se deres forældre, da samfundet lukkede ned

Pernille Vermund, Nye Borgerlige. Arkivfoto: Peter Mørk

Pernille Vermund, Nye Borgerlige. Arkivfoto: Peter Mørk

DANMARK:I månederne efter coronanedlukningen den 11. marts har Folketingets partiledere siddet i utallige videomøder, vedtaget hastelove og forhandlet om genåbningen af samfundet.

Her fortæller nogle af dem, hvad der har gjort det største indtryk på dem det seneste halve år, hvor coronavirus har påvirket hverdagen:

* Josephine Fock, politisk leder for Alternativet:

- Jeg begyndte at fiske i påsken, og på et tidspunkt var jeg ude at fiske fra en båd ud for Amager Strand ved Flakfortet. Vi sad til tonsvis af videomøder omkring coronaforhandlingerne, og så var det rart at komme ud sent på eftermiddagen.

- Man kunne tydeligt se, at luften over København var fuldstændig ren, og der var ingen støj fra flyene, og vandet var krystalklart. Det var en meget stor oplevelse, og tænk, hvis vi altid havde det sådan.

- Jeg var ude en del aftener i træk, for der var nogle rigtig flotte dage i påsken.

* Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige:

- Min mor er 68 år og sidder i kørestol. Hun kan ingenting. Hun skal løftes fra kørestolen og over i sengen.

- Vi var tvunget til ikke at se hende og ikke vide, hvad der foregik. Min far plejer at se hende hver dag, og vi plejer at komme en gang om ugen og køre en tur med hende.

- Det fik betydning for, hvordan jeg spurgte ind til partiledermøderne. For mig har det fra begyndelsen været vigtigt, at vi havde fokus på de ældre.

- Da vi kunne komme ud og gå en tur med min mor igen, havde der været corona på plejehjemmet. Da vi kom for at hente hende, kunne vi se, at naboen var forsvundet i mellemtiden, og hun var gået bort af corona. Det kom meget tæt på.

* Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale:

- På plejehjemmet Vonsildhave i Kolding mødte jeg Maja på mere end 90 og spurgte hende, hvad hun savnede mest.

- Hun svarede: "Friheden til at kunne gå ud, når jeg vil".

- Det var det, vi mistede, og det, der er på spil. Særligt de sårbare grupper, hvor risikoen er størst, savner friheden. Først når man mangler den, forstår man rigtig værdien af den.

* Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti:

- Jeg tænker tit på det sidste håndtryk, jeg gav, lige inden Danmark lukkede ned i marts. Stedet var Fredericia. Det var til et møde med Faglige Seniorers hovedbestyrelse.

- De ville høre min vurdering af den politiske situation. Herunder ikke mindst ældreområdet, hvor regeringen desværre glimrede ved sit totale fravær. Coronaen spøgte. Vi havde set billederne fra Italien.

- Jeg gav hånd. Jeg kunne mærke, det ville blive akavet, hvis jeg ikke gjorde det. To dage efter bliver håndtrykket afskaffet. Vildt. Jeg glæder mig til at håndtrykket og samværet kommer tilbage.

* Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative:

- Jeg synes, det var umådeligt svært at håndtere at have to gamle forældre, hvoraf den ene har KOL, og tankerne om, at de for guds skyld ikke måtte blive smittet.

- Jeg blev nødt til at holde mig væk, og mine forældre har jo kun mig. Jeg plejer at hjælpe dem med alverdens ting. Det kan være noget praktisk, det kan være noget med papirer fra offentlige myndigheder eller banken.

- Vi blev nødt til at snakke sammen i telefonen, og jeg blev nødt til at sige til dem, at de skulle huske på, at de ikke skulle gå ned i byen og købe ind.

- Jeg synes virkelig, at det var frustrerende, for at sige det, som det er.

10 nedslag fra nedlukningen 11. marts til i dag

* 11. marts: Nedlukningen

Efter stigende smitte meddeler Mette Frederiksen, at Danmark delvist lukker ned.

Det betyder blandt andet, at behandlingsgarantien træder ud af kraft, offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner bliver sendt hjem, forsamlinger over 100 personer forbydes, daginstitutioner, skoler, gymnasier, universiteter og kulturinstitutioner lukker.

Samtidig opfordres borgerne til ikke at hamstre dagligvarer, men samme aften er flere butikker tømt for blandt andet toiletpapir.

* 13.-17. marts: Farvel til rejser og første coronadødsfald

Alle ikke-nødvendige rejser til hele verden frarådes 13. marts. Dagen efter lukker de danske grænser, og det første danske dødsfald relateret til coronavirus bekræftes.

17. marts påtaler dronning Margrethe coronasituationen i en tv-tale. Før talen har statsministeren meddelt, at et forbud mod forsamlinger på mere end ti personer bliver en realitet, og at erhverv som restauranter og frisører skal lukke. Samme dag er der også vedtaget hastelov om hjælp til erhvervsliv.

* 6. april: Festivaler aflyses trods forsigtig genåbning

Mette Frederiksen oplyser, at Danmark vil genåbne forsigtigt efter påske. Det betyder, at vuggestuer, børnehaver samt 0.-5. klasse åbner.

Forbud mod store forsamlinger bliver dog forlænget til og med august. Som konsekvens aflyses store festivaler som Roskilde Festival og Smukfest ved Skanderborg.

* 20.-25. april: Genåbning af liberale erhverv og første opholdsforbud

20. april får små virksomheder lov at genåbne. Det tæller blandt andet frisører, tandlæger og tatovører.

25. april indføres det første opholdsforbud for at undgå, at folk stimler sammen. Dagen efter gives de første bøder for at overtræde opholdsforbud.

* 18.-20. maj: Restauranter genåbner, ny teststrategi

18. maj må restauranter, caféer og værtshuse igen åbne dørene for gæster som led i fase 2 af genåbningen. Også efterskoler må genåbne.

Samme dag oplyser Sundhedsministeriet, at alle voksne i Danmark fremover får mulighed for at blive testet. Testene kan foretages i de hvide telte, der er sat op over hele landet.

20. maj bliver det besluttet, at fase 2 kan udvides, så museer, biografer og zoologiske haver straks får lov at genåbne. En stor del af elever på gymnasier får lov at vende tilbage i skole, og højskoler får lov at genåbne.

* 8.-15. juni: Fitness og feriepenge

8. juni hæves forsamlingsforbuddet fra 10 til 50 personer. Fitnesscentre, svømmehaller og legelande må igen åbne.

15. juni siger finansminister Nicolai Wammen (S), at danskere kan få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge.

* 18.-19. juni: Rejser hjemme og ude

Det offentliggøres, at der fra 27. juni igen kan rejses til og fra visse lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien.

Dagen efter præsenteres en sommerpakke, der blandt andet gør færger gratis for cyklister og gående herhjemme.

* 22. august: Mundbind

Alle rejsende over 12 år skal nu i den kollektive trafik, færger og taxaer bære mundbind eller visir. Påbuddet kommer, kort tid efter at kravet var indført i kommuner med større smitteudbrud.

* 7.-11. september: Ny smittestigning

Efter stigende smitte sænkes forsamlingsforbud til 50 personer i 18 kommuner. Åbningstider for barer og restauranter begrænses til klokken 24.

Dagen efter oplyses det, at kontakttallet i Danmark er steget fra 0,9 til 1,5.

Aftrykket fra nedlukningen for et halvt år siden ses stadig i dag. Nattelivet er stadig lukket, og det generelle forsamlingsforbud over 100 personer gælder fortsat.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.