Rasmus Paludan idømt fængselsstraf: - Jeg har anket dommen

Lederen af Stram Kurs er idømt tre måneders fængsel, hvoraf én skal afsones

Arkivfoto: Henrik Louis

Arkivfoto: Henrik Louis

NÆSTVED:Partileder Rasmus Paludan fra Stram Kurs er ved Retten i Næstved idømt tre måneders fængsel. En måned af straffen er ubetinget, hvilket vil sige, at Paludan skal afsone en måned. To måneder er betinget.

Brød.9: Det var dermed en overtrædelse af straffelovens paragraf 266b - den såkaldte racismeparagraf - da partileder Rasmus Paludan under en demonstration i Frederikssund sagde, at danskere ikke kan sameksistere med "det meget lavtstående muslimske kulturaffald".

- Retten fandt det bevist, at tiltaltes udtalelser var forhånende og nedværdigende over for en befolkningsgruppe, lyder det fra retsformand Line Bjørklund.

Stram Kurs-lederen er ligeledes fundet skyldig i de resterende 13 forhold, som han var tiltalt for.

Rasmus Paludan er ud over en fængselsstraf frakendt retten til at føre straffesager som advokat i tre år. Det samme gælder retten til at køre bil, som gælder i et år.

Anklager Susanne Bluhm fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde forlangt en straf på fire måneders ubetinget fængsel. Hvis Paludan blev kendt skyldig i alle 14 forhold, som han var tiltalt for.

Alene overtrædelserne af paragraf 266b skulle udløse mellem to og tre måneders ubetinget fængsel.

Derudover var Paludan tiltalt for at have bragt en anden persons liv eller førlighed i fare. Det skete under en episode i Sorø i 2019, hvor en ung mand endte på kølerhjelmen af partilederens Audi.

Anklageren havde krævet 40 dages ubetinget fængsel for det forhold.

Også det punkt er Rasmus Paludan kendt skyldig i. Retten mener, at han overskred grænsen for lovligt nødværge. Alligevel bliver han ikke straffet for overtrædelsen. Retten har fundet, at overtrædelsen er straffri.

- Retten lægger vægt på, at tiltalte følte sig truet og bange og havde forsøgt at køre fra stedet, lyder det i begrundelsen.

Rasmus Paludan har undervejs i retssagen nægtet sig skyldig i alle lovovertrædelser. Forsvarer Jens Hedegaard har krævet, at han skulle frifindes, fordi hans udtalelser er sket som led i hans politiske arbejde som formand for et parti.

Hverken partilederen eller hans forsvarer, Jens Hedegaard, var til stede i retten, da dommen blev afsagt.

Partilederen siger til Ritzau, at dommen er anket til landsretten.

- Dommen er ren politisk og afsagt for at sværte mig og Stram Kurs' vælgere til, og jeg har derfor anket den. Der er ingen retspraksis, der tilsiger det her, siger Rasmus Paludan.

/ritzau/

Paragraf 266b: Racismeparagraffen

* Paragraf 266b foreskriver, at "den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse", hvorved en gruppe "trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse", kan blive dømt herefter.

* Straffen kan være fra bøde og op til to års fængsel.

* Straffen kan dog blive skærpet, hvis udtalelsen har "karakter af propagandavirksomhed".

* Det er ikke første gang, at Rasmus Paludan er for retten tiltalt for overtrædelse af paragraf 266b.

* I juli 2019 stadfæstede Østre Landsret en dom fra Retten i Glostrup, hvor Paludan i april 2019 blev idømt 14 dages betinget fængsel.

* Det skete på baggrund af en video, hvor han var kommet med nedværdigende og forhånende udtalelser om sorte i Sydafrika.

Kilder: Danske Love og Ritzau.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden