Regionens budget er rigtig slemt

Der er ingen grund til at ånde lettet op, fordi Region Nordjyllands budget for 2024 ”kun” indeholder besparelser for 55 millioner kroner.

Dels rammer besparelserne rigtig hårdt på de områder, hvor der spares. Dels har regionen i år et underskud på 280 millioner kroner, der også skal indhentes. 

Derfor er det reelle sparemål set i forhold til den nuværende aktivitet i det nordjyske sundhedsvæsen på 335 millioner kroner.

Det kan ikke undgå at betyde længere ventelister, dårligere arbejdsmiljø, lavere patientsikkerhed og fortsat slid på et i forvejen nedslidt personale.

Problemerne skyldes, at patienterne vælter ind. Region Nordjylland har i år seks pct. flere patienter end i 2022, men regeringen har kun givet penge til tre pct. flere. 

Når der skal findes så mange penge, er der reelt kun en løsning, der batter: Aflyse nogle patienter. Så mens vi efter corona har kæmpet hårdt for at få nedbragt ventelister til ikke livstruende operationer, så kommer de igen til at stige.

Selv om der i forvejen mangler personale, og vi har lange ventelister, bliver regionens sygehuse nu nødt til at fyre og omplacere ansatte og lade patienterne vente. Udelukkende, fordi regeringen ikke sender penge nok til at betale for det store ekstraarbejde, personalet har udført.

Det virker helt absurd på mig. Samtidig ser vi så politikere udtale, at det jo ikke blev så slemt. Jo, det blev slemt - og bliver endnu værre.

For blandt besparelserne i 2024 er nedlæggelse af ordningen med brobyggersygeplejersker, der sørger for at hjælpe vores allersvageste patienter rundt i et komplekst sundhedsvæsen, hvor de ofte har brug for både psykiatri, sygehus, genoptræning, kommunal sygepleje og hjemmehjælp. 

Det kan være svært at overskue for selv ressourcestærke patienter. Det kan ikke undgå at betyde, at nogle at patienterne bliver genindlagt oftere end nødvendigt. Til skade for først og fremmest dem selv, men også for økonomien.

Regionen vil også spare på indsatsen for at forbedre arbejdsmiljøet. 

Vi ser i Dansk Sygeplejeråd i forvejen et bekymrende stort antal sygeplejersker, der ikke kan holde til presset på arbejde. Vi ser mange opsigelser og sygeplejersker, der helt forlader faget. Det risikerer kun at blive værre, når arbejdsmiljøet nedprioriteres.

Der skal også spares på forskning og uddannelse. Men er en af løsningerne på sundhedsvæsenets krise ikke netop, at vi skal arbejde smartere? Hvordan skal vi opnå det, hvis der ikke er penge til at finde de nye måder at gøre tingene på? Eller penge til at oplære personalet i de nye metoder? Det virker så kortsigtet, at jeg får helt ondt i maven.

Der skal også spares hele syv millioner kroner på ambulancer og akutbiler. Hvordan skal det kunne lade sig gøre uden at betyde længere responstider?

icon

Der skal også spares hele syv millioner kroner på ambulancer og akutbiler. Hvordan skal det kunne lade sig gøre uden at betyde længere responstider?

Det er så budget 2024. 

Men allerede for at indhente det enorme underskud ligger der lige nu planer på regionens bord om flytning og omprioritering mellem en række sygehuse og afdelinger. Det kan være nedlæggelse af den sidste rest af sygehuset i Skagen – gigt og rygcentret. Det kan være nedskalering af sygehuset i Farsø, hvor en hel afdeling muligvis skal flyttes til Hobro. Og i Thisted truer lukning af den akutte ortopædkirurgi. 

Det kan risikere at blive begyndelsen til enden for overhovedet at have et fungerende akutsygehus i den vestlige del af Region Nordjylland.

Så jo, regionens budget er slemt. Rigtig slemt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.