Se oversigten: Sådan fordeler indbruddene sig i Nordjylland

Det går én vej med indbrud i private hjem i Nordjylland

Indbrudstyve huserer stadig i Nordjylland, men er der sket ændringer. Modelfoto: Colourbox <i>Erwin Wodicka</i>

Indbrudstyve huserer stadig i Nordjylland, men er der sket ændringer. Modelfoto: Colourbox Erwin Wodicka

NORDJYLLAND:Antallet af indbrud i private hjem rasler fortsat ned.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I årets første tre måneder fik politiet 185 anmeldelser om indbrud i Nordjylland - en halvering i forhold til samme periode året før.

En del af forklaringen er coronakrisen, hvor mange har holdt sig hjemme. Men også før coronasmitten kom til Danmark, var antallet af indbrud på vej ned.

I første kvartal 2019 blev der anmeldt 465 indbrud i nordjyske hjem, i samme kvartal i 2020 var tallet faldet til 365. Og i år er antallet af anmeldelser i første kvartal altså skrumpet til 185.

Der er dog udsving i landsdelen.

Især Aalborg, Hjørring og Frederikshavn har oplevet markante fald i indbruds-anmeldelser. Kun Brønderslev Kommune har oplevet en lille stigning.

Nordjyllands Politi har tidligere konstateret, at færre tomme huse - som følge af coronakrisen - har medvirket til faldet i indbrud.

Men også på andre måder har coronaen skubbet indbrudstallet ned. Som følge af pandemien blev grænserne lukket, og det betød, at indbrudstyve fra udlandet ifølge politiet ikke kunne komme ind i Danmark.

- De omrejsende kriminelle kunne ikke komme herop, og det har medvirket til det markante fald i indbrud, sagde vicepolitiinspektør Anders Uhrskov fra Nordjyllands Politi til Nordjyske i december 2020.

Både politiet og botrygt.dk håber, at det vil være muligt at presse antallet af indbrud endnu længere ned.

Botrygt.dk er et samarbejde mellem TrygFonden, Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Programchef Britt Wendelboe fra botrygt.dk siger:

- Vi har i mange år kigget misundeligt til blandt andre Sverige og Tyskland, der har haft væsentligt lavere indbrudstal end os i Danmark. Det har de stadig, men vi nærmer os med hastige skridt, og den udvikling var allerede i gang før de ekstraordinære fald i antal indbrud i forbindelse med corona-nedlukningerne.

- Corona-tiden har vist, at vi kan stå sammen og hjælpe hinanden. Men selv om mange af os nu vender tilbage til kontoret, begynder til fritidsaktiviteter og tager hjemmefra i aftentimerne, tror vi på, at vi med en fælles indsats og ved at kigge grundigt på vores vaner og sikringen af vores bolig, fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren, tilføjer hun.

Sådan kan du forebygge indbrud

Botrygt.dk og Nabohjælp har disse råd til, hvordan du kan forebygge indbrud:

Vis, at du er hjemme. Med uforudsigelighed kan indbrudstyven ikke vide sig sikker på, om et hus er tomt, eller om naboen følger med på den anden side af hækken. Indbrudstyve foretrækker øde kvarterer.

Arbejder du hjemme, så brug et lille afbræk i arbejdsdagen til en rundtur i kvarteret, tømme postkassen eller gå ud i haven, mens du klarer en telefonsamtale. Kan du arbejde hjemme forskellige dage om ugen, får tyve svære ved at finde ud af, hvornår du ikke er hjemme.

Lav aftaler med de naboer, der er hjemme. Ser du noget mistænkeligt, kan du bruge Nabohjælps app til at få den viden ud til hele nabolaget. Så bliver alle naboerne mere opmærksomme, og det kan hjælpe til at holde tyvene væk.

Gør det så svært som muligt at bryde ind. Brug gode, solide låse, og forstærk vinduer og døre med sikringsbeslag. Beskærer buske og hække ud til vejen, så det ikke er så nemt at skjule sig.

Lad ikke skovl eller andre haveredskaber stå udenfor. Tyven er ofte på udkig efter redskaber til at begå indbrud. Så gem værktøj og redskaber væk.

Pas på med pakkelevering. Selv om fragtfirmaerne gerne sætter varerne på trappestenen, når du ikke er hjemme, bør du tænke dig om. Varerne kan sende et signal om, at huset står tomt. Få leveret dine pakker et andet sted, eller få naboen til at tage imod, hvis du ikke er hjemme.

Ring altid 112, hvis du ser en person, der er ved at bryde ind i en bolig. Bemærker du noget mistænkeligt i kvarteret, som ikke kræver omgående udrykning, så ring til politiet på tlf. 114.

Du kan finde flere gode råd her og her (klik)

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.